Chauffeur vuilniswagen ontkent doorrijden na fataal ongeval

Foto: Wikimedia / CC0

Een 82-jarige voetganger verloor eind vorig jaar het leven bij een verkeersongeval in Zaandam, maar de 41-jarige chauffeur van een vuilniswagen die daarbij betrokken was ontkent na de aanrijding te zijn doorgereden terwijl hij wist wat er was gebeurd. Dit bleek vanochtend tijdens een tussentijdse zitting bij de rechtbank in Alkmaar.

Daar zei de man uit Heemskerk de gebeurtenissen ‘verschrikkelijk’ te vinden voor de nabestaanden. De fatale aanrijding was op 27 december. Op de Veldbloemenweg reed Gijs van B. per ongeluk de straat voorbij die hij met zijn vuilniswagen had moeten inslaan. Hij zette het voertuig in zijn achteruit, waarna hij de voetganger overreed die achter zijn voertuig de weg overstak. Volgens de officier van justitie is op camerabeelden duidelijk te zien dat Van B. toen hij zich realiseerde dat hij te ver was gereden meteen met een flinke vaart achteruit reed. ‘Hij móét hebben gezien wat er aan de hand was,’ zei de aanklaagster. Volgens de bestuurder keek hij eerst links en rechts in beide spiegels en reed hij vervolgens ‘netjes’ achteruit. De voetganger had hij nooit gezien. Hij reed de straat in waar hij moest zijn en reed langs een andere route weer weg. ‘Het is mij niet opgevallen dat het ineens zo druk was.’

Rijbewijs

Hij vroeg de rechtbank om teruggave van zijn rijbewijs, dat na het ongeval in eerste instantie voor een jaar is ingenomen. Volgens Van B. heeft hij dat hard nodig voor zijn nieuwe baan. Maar in de ogen van de aanklaagster kan van teruggave geen sprake zijn. ‘Deze man heeft het verkeer op een afschuwelijke manier in gevaar gebracht. Bovendien loopt het onderzoek nog,’ zei ze. De rechtbank beslist op 4 juni over het rijbewijs. Het is nog niet bekend wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen