Plan voor spreiding nachtvluchten van de baan

Foto: PxHere

Nachtvluchten naar Schiphol blijven de komende jaren landen met glijvluchten vanaf de IJmond naar de Polderbaan. Het plan om de oostelijke route te heropenen is van de baan, omdat dan nog meer mensen – onder meer in Zaanstad – uit hun slaap worden gehouden.

Luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen heeft dat besloten en ook toegezegd ‘serieus onderzoek’ te laten doen naar het verminderen van het aantal nachtvluchten op Schiphol. Tussen 23:00 en 07:00 uur mogen alleen de Polderbaan en de Kaagbaan worden gebruikt en moeten de toestellen via smalle routes vliegen en de landing in een glijvlucht uitvoeren, wat minder lawaai maakt.

https://twitter.com/StrategNL/status/982338420541288448

Bij de Polderbaan daalden de toestellen tot in 2015 vanuit het westen en het oosten en ritsten dan ter hoogte van Castricum. Daar stopte de luchtverkeersleiding mee uit veiligheidsoverwegingen. Er wordt sindsdien alleen nog vanuit het westen aangevlogen, wat extra overlast geeft in de IJmond. Bovendien moeten vliegtuigen die uit het oosten komen omvliegen.

Niet voor 2021 heropening oostelijke route

De KLM drong aan op heropening van de oostelijke route, maar daar kwam veel verzet tegen. De verwachting is dat de luchtverkeersleiding op zijn vroegst in 2021 over software beschikt die het mogelijk maakt de oostelijke route weer veilig in gebruik in nemen.

Schiphol mag ’s nachts volgens het Aldersakkoord uit 2012 maximaal 29.000 vliegbewegingen per jaar toestaan. Veertien gemeenten in het samenwerkingsverband Holland Rijnland zeggen veel overlast te hebben van nachtelijk vliegverkeer en hebben de minister onlangs gevraagd om in te grijpen. Volgens de gemeenten lag het werkelijke aantal nachtvluchten in 2017 op 32.300, in 2016 op 33.000 en in 2015 op 32.300.

Onderzoek GGD Kennemerland

Uit een recent belevingsonderzoek van de GGD Kennemerland naar hinder en slaapverstoring rond Schiphol bleek dat in de gemonitorde tien gemeenten ongeveer 65.000 volwassenen last hebben van een ‘matige of ernstige slaapverstoring’. Zelfs bij matige hinder in de nacht zijn er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie al gezondheidseffecten meetbaar. Daarbij gaat het om een verhoogd risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziektes, overgewicht en diabetes.

Brommers en scooters nog erger

Er werd ook gekeken naar andere bronnen van geluidsoverlast en een gestoorde slaap. Daaruit kwam naar voren dat brommers en scooters een nog grotere bron van overlast zijn dan vliegverkeer. Daarna komen onder meer buren, wegverkeer en industrie.


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen