Het toekomstige hoofdkunstgrasveld voor de voetballers van ZVC’22 op het Sportpark Hoornseveld kan worden verbonden met ' een innovatief energiesysteem dat de plannen rondom het warmtenet kan bestendigen'. Het collectorensysteem is onlangs getest en toegepast in Eindhoven , schrijft het college aan de gemeenteraad.
Bij de duurzame energiebron wordt een laag met speciale tegels met leidingen (SubTiles) benut onder een kunstgrasmat, waar water of een koelvloeistof doorheen wordt geleid. Die vloeistof koelt niet alleen de kunstgrasmat maar de opgevangen warmte is meteen ook hernieuwbare energie. 'Hiermee wordt niet alleen de businesscase van het Warmtenetwerk Zaanstad op termijn gediend, maar ook grote publieke belangen. Zo kan met de energie die het collectorensysteem genereert de directe omgeving van duurzame warmte worden voorzien.'
Binnen die directe omgeving ligt volgens de planning vanaf 2026 ook het nieuwe zwembad De Slag. 'Met de levering van duurzame warmte aan het zwembad voldoet het Sportbedrijf niet alleen aan haar vergunningsvoorwaarden, maar boekt de gemeente ook meteen vorderingen in het bereiken van haar doelstelling om haar maatschappelijk vastgoed te verduurzamen, aldus de brief aan de raad. Omdat de oplevering van de kunstgrasvelden gepland staat voor eind augustus, moet aannemer Finovi uiterlijk eind deze maand kunnen starten met de voorbereidingen voor de aanleg van de leidingen. Die klus kost Zaanstad 847.000 euro. Onderstaand filmpje gaat over de pilot in Eindhoven.