In tien jaar tijd 158 vierkante kilometer minder natuurgebied

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De oppervlakte van natuur- en bosgebied is in Nederland in de periode 2013 tot en met 2022 met bijna 2,5 procent afgenomen, meldt het CBS. Het gaat om een afname van 158 vierkante kilometer. Tegelijkertijd nam de hoeveelheid bebouwd gebied toe met 3,4 procent, dat is 277 vierkante kilometer. De grond ging naar bijvoorbeeld huizen, fabrieken, kantoren en infrastructuur.

Ook de hoeveelheid agrarisch gebied in Nederland nam af, met 0,9 procent (178 vierkante kilometer). Natuur- en bosgebieden veranderden vooral in bebouwd en agrarisch gebied. Tegelijkertijd ontstond er ook nieuwe natuur vanuit vooral agrarisch gebied. Er verdween in de periode 2013 – 2022 131 vierkante kilometer natuurlijk grasland, 36 vierkante kilometer bosgebied en 21 vierkante kilometer aan duin- en kustgebieden.

De hoeveelheid heide- en stuifzandgebieden nam wel toe, met vijftien vierkante kilometer. Dat geldt ook voor moeras- en veengebieden. Landelijk verschilt het volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ( wel hoeveel natuur er is verdwenen. In Zuid-Holland (60 vierkante kilometer) en Friesland (44 vierkante kilometer) nam de oppervlakte natuur- en bosgebieden het meeste af.

In Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg kwam er juist meer natuur- en bosgebied bij.In 2022 was ruim 45 procent van de oppervlakte van Nederland agrarisch gebied. Een kwart van Nederland bestond in dat jaar uit akker- en tuinbouwgebied en meer dan 20 procent was ‘bebouwd gebied’. Natuur- en bosgebied nam bijna zestien procent van de oppervlakte van Nederland voor zijn rekening.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen