Proef met schoolstraat bij Roggeplein: uur per dag dicht

Foto: Google Street View

Basischool Het Zaanplein in Zaandam krijgt een schoolstraat ten behoeve van de veiligheid van de kinderen. Deze meivakantie wordt de omgeving daarvoor ingericht. Van maandag 13 mei tot 20 juli wordt er een ‘schoolstraat-proef’ gehouden op het L.T. Roggeplein.

Dit betekent dat aan het begin en aan het einde van de schooldag de rijweg inclusief de parkeervakken tussen het Roggeplein en Rederstraat een half uur met uitneembare palen wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Hij blijft open voor voetgangers, fietsers en nood- en hulpdiensten. Op dit gedeelte van het Roggeplein is er weinig overzicht voor overstekende leerlingen en juist veel verkeer.

Uur per dag gesloten

Gemotoriseerd verkeer kan van 08:15 tot 08:45 uur en van 14:00 tot 14:30 uur de straten bij de school niet in- en uitrijden rijden en er parkeren (tenzij ze er al staan, maar dan kunnen ze er niet wegkomen). Ouders wordt gevraagd om hun kinderen met de fiets of lopend naar school te brengen en te halen. In de eerste week begeleidt een verkeersregelaar de afsluiting; daarna neemt de school deze taak over.

In januari kwam er al een zebrapad tussen het L.T. Roggeplein en de school en ook is het schapenhek bij de hoek hoek Roggeplein / Molenmakerstraat verwijderd en vervangen door een lager hek van metaal, maar dat is niet voldoende. De zichtbaarheid wordt nu belemmerd door (dubbel) geparkeerde auto’s en daar willen zowel de school als de gemeente vanaf. Na afloop van de proef die tot de zomervakantie duurt volgt een evaluatie van de opgedane ervaringen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen