‘Stroom. De Zaan in Beweging’ op tournee langs buurthuizen

Foto: Zaans Museum

Het Zaans Museum scoorde een hit met de tentoonstelling Stroom. De Zaan in Beweging en daarom krijgt het project een vervolg. Vanaf 10 juni gaat de expositie ‘on tour’ naar zeven Zaanse buurthuizen.

Wethouder Harrie van der Laan en Eric Teffer van buurthuis de Kolk in Zaandam namen afgelopen vrijdag de eerste foto voor Stroom on Tour in ontvangst. In het museum op de Zaanse Schans is de expositie van de fotografen David Galjaard (rechts op de foto) en Bert Verhoeff nog tot en met 5 mei te zien, maar niet iedereen is in de gelegenheid om die daar te gaan zien. ‘Ik vind het geweldig dat het museum nu naar de mensen toekomt met deze prachtige tentoonstelling. Het gaat over onze eigen stad en dorpen en de veranderingen die iedereen om zich heen ziet. Belangrijke thema’s om met elkaar over in gesprek te gaan,’ reageerde Van der Laan.

Verhoeff en Galjaard trokken meer dan drie jaar lang met hun camera langs de Zaan en dat leverde een indrukwekkende collectie foto’s op die de unieke Zaanse mix van wonen, werken, en het contrast tussen kleine houten huizen naast immense fabrieken laat zien. Meer dan 50.000 bezoekers bezochten de tentoonstelling. ‘Veel nationale bezoekers ontdekten voor het eerst hoe bijzonder de Zaanstreek is. Voor Zaankanters was er een feest van herkenning en trots, maar ze kregen ook nieuwe perspectieven op hun streek die ze al zo goed dachten te kennen. In de museumzalen werden gesprekken gevoerd over identiteit, het wonen tussen industrie en de wensen van nieuwkomers,’ aldus het museum.

Audiotour

Tijdens Stroom op Tour is in elk van de zeven buurthuizen een selectie foto’s uit de tentoonstelling te zien. Ook de audiotour waarin muzikant Tim Knol in gesprek gaat met bewoners van de Zaanstreek is er te horen. Floris Alkemade, architect en voormalig Rijksbouwmeester, schreef speciaal voor dit project een essay. Ook dat is voor iedereen die de buurthuizen straks bezoekt beschikbaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen