Vijf nieuwe vrijstaande woningen aan de J.J. Allanstraat in Westzaan

Hier komen de nieuwe woningen.
Hier komen de nieuwe woningen.
Foto: Google Street View

Er ligt een plan voor de bouw van vijf vrijstaande woningen tussen de J.J.Allanstraat 353 en 361 in Westzaan, waar nu nog nog bedrijfsgebouwen staan die gesloopt zullen worden. Maar dat is in strijd met het bestemmingsplan.

De omgevingsvergunning kon daardoor alleen na een uitgebreide toetsing worden verleend en de voorstellen hebben die glansrijk doorstaan. De geplande woning aan het dorpslint wordt negen meter hoog met een goothoogte van vier meter; de achterliggende woningen 9,4 meter hoog met een goothoogte van 4,4 meter.

Ze worden via de J.J. Allanstraat ter hoogte van huisnummer 361 ontsloten met een gemeenschappelijke toegangsweg, waarop vier parkeerplaatsen zijn ingetekend.

Deze weg wordt voor een groot deel ‘ingepakt’ met groene hagen. In verband met de indeling van de kavels wordt de bestaande brug over de sloot aan de noordwestzijde als doorgang naar het naburig erf enkele meters naar het noorden verplaatst.

Wenselijke ontwikkeling

Vanuit stedenbouwkundig oogpunt is het bouwplan een wenselijke ontwikkeling, aldus het college. De kwaliteit gaat erop vooruit met deze kleinschalige woonbebouwing. De bebouwing langs het dorpslint is heel divers en wordt bepaald door differentiatie in onder andere kapvorm, kaprichting, goot-en nokhoogte en plek op de kavel. De voorgestelde woning aan het lint sluit daar mooi bij aan.

De achterliggende bebouwing komt aan een hof die zich opent naar het landschap, waardoor dat optimaal beleefd kan worden. De erfafscheidingen zijn allemaal hagen en de parkeerplaatsen zijn vanaf de J.J. Allanstraat niet hinderlijk in beeld.

Bomenkap

Om de ontwikkeling mogelijk te maken moeten wel 26 bomen worden gekapt op particulier terrein, maar omdat ze niet op de gemeentelijke lijst van behoudenswaardige bomen staan is hiervoor geen kapvergunning vereist. In de omgevingsvergunning zal wel het voorschrift worden opgenomen dat er gewerkt dient te worden buiten het broedseizoen (globaal van 15 maart tot en met 15 augustus).

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen