Bewoners drie wijken gaan meebeslissen over onderhoud openbare ruimte

Foto: Pixabay

De gemeente gaat de komende zes maanden in kaart brengen hoe tevreden bewoners van de Rosmolenwijk, Westerkoog en Saendelft-West zijn over het onderhoud van de openbare ruimte en hoe die tevredenheid omhoog kan.

Alle bewoners van deze wijken is gevraagd om aan deze aanpak mee te doen en dat heeft inmiddels geleid tot een bewonersgroep per wijk. Die bepalen samen met de sector Openbare Ruimte de prioriteiten van het onderhoudswerk in de wijk.

Voorstellen voor aanpassingen

Ook kan de bewonersgroep voorstellen doen om de huidige inrichting aan te passen. De bewonersgroep, met ondersteuning van medewerkers van de sector, bespreekt deze voorstellen dan met andere afdelingen van de gemeente. Voorwaarde is wel dat deze ideeën op korte termijn uitvoerbaar en betaalbaar zijn.

Zaanstad wil daarnaast regelmatig alle bewoners van de drie wijken over de voortgang van de aanpak informeren, schrijft wethouder Leny Vissers-Koopman aan de gemeenteraad.

Ook straatinterviews maken deel uit van het project. Die gesprekken met bewoners worden gehouden om inzichtelijk te maken hoe zij het onderhoud waarderen. Ze worden gehouden ten tijde van de reguliere beeldkwaliteitsmetingen, die zich richten op:

  • De aanwezigheid van zwerfafval en onkruid;
  • De vullingsgraad van afvalbakken;
  • De aanwezigheid van natuurlijk afval (zoals bladeren);
  • Het maaien van gazons;
  • De vervuiling van goten langs voetpaden;
  • De aanwezigheid van hondenpoep (op stoepen en in het groen);
  • Scheefliggende tegels.

De bewonersgroepen zullen regelmatig bij elkaar komen voor wijkschouwen en het bespreken van keuzes over onderhoudswerkzaamheden. Vanaf half april beginnen de straatinterviews en die zullen tot eind september regelmatig worden herhaald.

Met de nieuwe werkwijze wil de sector Openbare Ruimte nagaan welke mogelijkheden, instrumenten en effecten invloed hebben op de tevredenheid van bewoners. De drie wijken zijn uitgekozen omdat ze volgens de Zaanpeiling een goede afspiegeling van alle wijken in Zaanstad vormen. In november wordt deze aanpak met een evaluatie afgerond.

Wellicht uitbreiding bij bewezen succes

Als uit deze evaluatie en de rapportages blijkt dat deze manier van werken leidt tot een hogere bewonerstevredenheid over het wijkonderhoud, dan zal worden bekeken of er ook op andere plaatsen mee gestart kan worden. ‘We hanteren daarbij als uitgangspunt dat elke wijk uniek is zowel in fysieke inrichting als in samenstelling. Het gaat erom dat wij de manier van uitvoerenvan het wijkonderhoud kunnen aanpassen aan de specifieke behoefte in de wijk,’ aldus de wethouder.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen