Extinction Rebellion op Koningsdag weer de A10 op

Alternatieve posters van XR Zaanstreek.
Alternatieve posters van XR Zaanstreek.
Foto: X / Bert van de Belt

Extinction Rebellion is van plan om zaterdag, op Koningsdag, opnieuw de A10 te blokkeren ter hoogte van het voormalige ING-kantoor. De actiegroep eist dat ING per direct stopt met het financieren van de fossiele industrie.

De actievoerders willen vanaf 12:00 uur in het oranje gekleed een ING-FossielVrijmarkt houden. De klimaatactivisten vragen daarnaast koning Willem-Alexander om zich uit te spreken tegen fossiele financiering. Intussen heeft de grootbank het ook aan de stok met Milieudefensie. ING laat de natuurbeschermers ‘geen keus’ in de klimaatrechtszaak tegen de bank, zei Winnie Oussoren van Milieudefensie tijdens de aandeelhoudersvergadering van ING in Amsterdam. Milieudefensie eist dat ING tegen 2040 de CO2-uitstoot in de gehele keten met minimaal 48 procent laat afnemen vergeleken met 2019 en wilde daar een ‘duidelijk ja’op horen van ING-topman Steven van Rijswijk horen, maar dat bleef uit.

Recordwinst

Milieudefensie wijst onder meer op de recordwinst van 7,2 miljard euro die ING vorig jaar boekte en die voor een groot deel teruggaat naar aandeelhouders. Van Rijswijk zei dat het niet om financiële resultaten draait als het over verduurzaming gaat. ‘Wat wél relevant is, is dat we de goede kant op bewegen richting CO2-neutraliteit.’ Milieudefensie had eerder dit jaar al aangekondigd dat er een rechtszaak tegen ING komt. Eerder won Milieudefensie een rechtszaak tegen Shell waardoor het olie- en gasconcern de uitstoot met 45 procent moet verlagen tot 2030. Shell is daarop in hoger beroep gegaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen