Huizenprijzen kruipen weer richting piek in juli 2022

Foto: PxHere / Mohamed Hassan

Koopwoningen zijn afgelopen maand landelijk gemiddeld ruim vijf procent duurder geworden vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Ten opzichte van februari stegen de prijzen met 0,7 procent. In Zaanstad stonden niet eerder zó weinig woningen te koop.

Het krappe aanbod is volgens de laatste kwartaalrapportage van KRK Makelaars & Adviseurs het gevolg van het aanhoudende hoge aantal verkopen. Van de momenteel beschikbare woningen is maar liefst 35 procent nieuwbouw, vrijwel gelijk verdeeld over appartementen en huizen. Tussen deze woningtypen bestaat een zeer sterk
prijsverschil. Kopers betaalden gemiddeld 4880 euro per vierkante meter voor een appartement en 4070 voor een woonhuis. Zaanstad is populair onder expats, volgens KRK: in 2023 was circa 1 op de 27 kopers afkomstig uit het buitenland. Dit is ruim hoger dan het landelijk gemiddelde van 1 op de 62.

Richting prijspiek

Afgelopen maand werden landelijk 16.179 woningen verkocht. Dat is bijna vijf procent meer dan een jaar eerder. In de eerste drie maanden waren het er 44.441, bijna tien procent meer dan in 2023. In maart bedroeg de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning 432.061 euro. Koopwoningen zijn nog steeds niet zo duur als in juli 2022, toen de prijzen een recordhoogte bereikten. Na een periode van dalende prijzen, werden ze vanaf juni vorig jaar weer duurder. Afgelopen maand lagen de prijzen 0,2 procent onder de piek van juli 2022.

Noord-Holland

Volgens rapportage van KRK Makelaars & Adviseurs werden in Noord-Holland in de eerste drie maanden van dit jaar ruim 5600 woningen verkocht, negen procent meer dan een jaar eerder. ‘De gekte slaat weer volledig toe in Amsterdam, biedingen ver boven de vraagprijs zijn eerder regel dan uitzondering,’ zegt Sander Siegersma, partner bij KRK. ‘Met name in de prijsklasse tot vijf ton, waar aspirant-kopers erg ver hun financiële nek uitsteken om toch maar een eigen koopwoning te bemachtigen.’ Hij spreekt van ‘een zorgwekkende ontwikkeling, want er is niet op korte termijn een evenwichtige woningvoorraad gecreëerd’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen