Falend EBS bestraft met boetes van in totaal 2.200.000 euro

12 apr , 10:44 Actueel
screenshot 20240111 152752
De falende busvervoerder EBS heeft van de Vervoerregio Amsterdam twee boetes van in totaal 2.200.000 euro gekregen als aanmoediging om haar zaakjes op orde te brengen. EBS startte op zondag 10 december in de Zaanstreek zonder de toegezegde elektrische bussen en met veel uitval. De Vervoerregio onderzoekt nog hoe en wanneer de boete het beste kan worden besteed.
Wethouder Gerard Slegers is ook lid van het Dagelijks Bestuur van het samenwerkingsverband en spreekt in die hoedanigheid van 'een zwaarwegend besluit dat zeer zorgvuldig is genomen'. 'Het opleggen van een boete is zeker niet iets waar we trots op zijn, want deze situatie kent alleen maar verliezers. We hopen dit nu af te sluiten en positief naar te toekomst te kijken. Naast een tegemoetkoming voor de reizigers blijft het dagelijks bestuur van de Vervoerregio erop sturen dat EBS nu zo snel mogelijk alle gemaakte beloften uit de concessie waarmaakt. Wat mij betreft heeft een goedlopende dienstregeling daarbij de grootste prioriteit,' aldus Slegers.

Nog niet definitief

De eerste boete van 1.700.000 euro is voor de tekortkomingen tijdens de implementatie, waaronder de vertraagde levering van de beloofde zero-emissiebussen, de vertraagde oplevering van de stallingen met de bijbehorende laadinfrastructuur en het niet waarmaken van beloften over de reizigersinformatie en de CO2 Prestatieladder. De tweede boete van een half miljoen is voor de rituitval tijdens de eerste maand van de concessie. EBS kan de boetes nog aanvechten.