Winnie de Wit in ‘Pointer’ over vliegherrie in Assendelft

Foto: X / JacquelineA

Het onderzoeksprogramma Pointer van KRO-NCRV besteedt deze maand op radio en tv veel aandacht aan de vliegoverlast in Assendelft. Inwoners van het ooit rustige lintdorp zijn de dupe van het rap gestegen aantal vliegbewegingen op de Polderbaan en Zwanenburgbaan. Op donderdag 11 april komt vanaf 20:30 uur op NPO 2 ‘lobby oma’ Winnie de Wit aan het woord.

Vliegherrie betekent niet alleen veel te veel geluid om je oren, maar ook ziekmakende uitstoot van roet, zeer zorgwekkende stoffen, fijnstof en – veel gevaarlijker nog – ultrafijnstof in neus en longen. Pointer vestigt daarnaast de aandacht op de plannen van minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat voor een vierde aanvliegroute over Nationaal Park de Veluwe. Onlangs stak de rechter de inwoners die lijden onder de nationale luchthaven een hart onder de riem, maar schiphollen is niet voor niets een werkwoord geworden: het bedrijf ziet kans telkens weer onder beperkingen uit te komen.

Ruim 700 vluchten in één etmaal

Radio interviewer Tom Veldhuijzen kwam afgelopen februari eens luisteren bij De Wit, toen via donderdorp.nl bleek dat er dat etmaal liefst 714 vluchten over dit deel van Zaanstad waren geweest. Afgelopen zaterdag was Saendelft-bewoner Stefan Molenaar te horen op Radio 1. Hij is blind en helemaal op zijn oren aangewezen, maar met twee banen luidruchtige vliegtuigen loopt hij regelmatig een verkeerde tuin binnen of staat hij noodgedwongen midden op straat stil, omdat hij geen zekerheid heeft over zijn veiligheid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen