Voorrang senioren in nieuwbouw Zeeheldenbuurt

De huidige situatie.
De huidige situatie.
Foto: Gemeente Zaanstad

Parteon wil zes wooncomplexen met in totaal 60 sociale huurwoningen in de Witte de Withstraat, Barendszstraat en Houtmanstraat uit het einde van de jaren 50 slopen en er een groter aantal woningen voor terugbouwen. Een schetsontwerp liet zien dat er ruimte is voor 100 appartementen, een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte en een parkeervoorziening. Er wordt uitgegaan van 60 procent sociale huur en 40 procent middenhuur.

De herontwikkeling van de complexen aan de zuidzijde van de Zeeheldenbuurt is de laatste fase van een grootschalige vernieuwing in de buurt. De woonblokken hebben slechte funderingen, een lage energieprestatie en sluiten niet aan bij de behoeftes van de
doelgroep senioren. De complexen zijn van cultuurhistorische waarde, maar hebben geen
monumentale status. Er is nu een een Ruimtelijk Programma van Eisen naar de gemeenteraad gestuurd om de volgende stap in het proces te kunnen zetten. De woningen worden rond 70 vierkante meter groot, met drie kamers.

Senioren

De woningen worden levensloopbestendig en zijn daarmee geschikt voor senioren, de doelgroep die voorrang krijgt bij de verhuur. De verwachting is dat zij hun eengezinswoning achterlaten en in deze nieuwbouw hun nieuwe thuis vinden. Ook komt er minimaal één woning gebouwd voor een rolstoelgebruiker en diens gezin. In de gemeenschappelijke ruimte kunnen bewoners en omwoners elkaar ontmoeten en is eventueel ruimte voor een zorgpartij. Voor de huidige huurders is een sociaal plan opgesteld en in werking gesteld. De stadsvernieuwingsurgentie is voor hen al ingegaan per december 2022. Van de 60 huurders hebben 51 met hulp van Parteon al een andere woonruimte gevonden. De overige negen hebben individuele begeleiding van Parteon voor het vinden van passende woonruimte.

Parkeren

In de huidige situatie zijn er hofjes met een sociale cohesie. In de nieuwe complexen wordt dit bereikt door een brede galerij op de eerste verdieping te maken. Dit is tevens het dak van de parkeervoorziening met 33 plekken. Dat dak moet ook een groene omgeving worden. Voor de 60 te slopen woningen worden op dit moment 54 parkeerplaatsen in de openbare ruimte gebruikt en volgens de parkeernorm zouden er voor de nieuwe situatie 90 nodig zijn. Dat betekent 90 min 54 is 36 parkeerplaatsen extra. Met de 33 binnen het bouwplan betekent dit dus drie extra benodigde plaatsen in de buurt voor de nieuwe bewoners. De bestaande kroonbedekking rondom de complexen blijft bestaan. Parteon heeft circa 1100 vierkante meter grond van de gemeente nodig om de plannen te kunnen uitvoeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen