Zaandammer voor de rechter wegens liquidatie in Leiden

Foto: Pixabay

Twee mannen van 25 en 36 jaar uit Zoetermeer en Zaandam staan vandaag in Den Haag voor de rechter op verdenking van de liquidatie van de Turks-Nederlandse zakenman Zeynel Er (50) in Leiden.

Een 23-jarige man uit Purmerend die samen met de Zaandammer werd opgepakt is later weer vrijgelaten omdat hij niets met de zaak te maken had. De overgebleven verdachten zijn Zaandammer Mohamed H., die de vluchtauto bestuurd zou hebben en de jongere Leon N., die van de moord wordt beschuldigd. Een derde man, Amsterdammer Jim C. (31), wordt verdacht van hulp bij de voorbereidingen.

Tweede poging

Zeynel Er werd op 14 juni 2016 op straat onder vuur genomen. Hij werd door meerdere kogels geraakt en zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij korte tijd later overleed. Het slachtoffer was een jaar eerder ook al eens beschoten in Amsterdam. Daar runde hij sinds 2014 het bouw- en schoonmaakbedrijf Ocean Construction.

Zeynel Er wilde na de liquidatiepoging in november 2015 in Amsterdam geen duidelijkheid scheppen over de aanslag op zijn leven of een eventueel motief. Hij was geen bekende van de politie. Een maand voor dit misdrijf was in het kantoor van Zeynel Er diens werknemer Haydar Zengin met meerdere schoten geliquideerd.

‘Gevaarlijk’

Dat de rechtszaak veel helderheid zal scheppen over de achtergronden van de zaak is ook niet te verwachten: tijdens een eerdere zitting zei Mohamed H. dat hij als volgende ‘aan de beurt’ zou zijn als hij over anderen ging praten: ‘Het is gewoon te gevaarlijk.’

Wie achter de eerste aanslag op Zeynel Er zat en/of Haydar Zengin doodschoot is nog steeds niet duidelijk. In beide zaken zijn beloningen uitgeloofd voor de gouden tip.

Automatisch wapen

Op de dag van zijn dood had Zeynel Er boodschappen gedaan in het winkelcentrum aan het Leidse Vijf Meiplein toen een schutter uit een zwarte Volkswagen Caddy sprong en hem van dichtbij met een automatisch wapen onder vuur nam. Na de schoten reed de auto nog ongeveer 150 meter door en werd vervolgens achtergelaten. De daders stapten over op een scooter.

Leon N. en Mohamed H. werden een maand later aangehouden. Ze hebben altijd ontkend achter de liquidatie te zitten, hoewel van beiden DNA in en op de vluchtauto gevonden is en H. heeft bekend op de dag van de moord in Leiden geweest te zijn. De reden van zijn aanwezigheid daar wilde hij echter niet onthullen.

Vierdaagse zaak

De rechtszaak gaat naar verwachting vier dagen duren. De strafeis wordt komende woensdag verwacht. De zaak is hier te volgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen