SP vraagt zich af of Evean nog wel verantwoord bezig is

Foto: educatepark.com

De SP heeft grote zorgen over de arbeidsomstandigheden bij Evean naar aanleiding van het zwartboek dat vakfederatie FNV heeft gepresenteerd na de bijeenkomst op 19 februari voor medewerkers van de zorginstelling.

Dat die uitnodiging 166 mensen trok, ‘waar zelfs de FNV niet op had gerekend’, toont volgens raadslid Roland van Braam aan dat er iets heel erg mis is bij de zorgorganisatie. ‘Binnen Evean is de personele bezetting momenteel onder de maat. Zo bleek de grote rode draad dat er te weinig personeel en een te hoge werkdruk zijn,’ schrijft hij in urgente vragen aan het college.

Maar Van Braam signaleerde nog veel meer misstanden. Zoals:

  • Het 80/20 rooster: hierdoor worden veel min-uren opgebouwd waardoor mensen vaak terug moeten komen en continue met het werk bezig zijn;
  • Verkorte diensten van soms niet meer dan drie uur;
  • Het niet naleven van de CAO op een aantal vlakken. Zoals: het rooster is niet altijd 28 dagen van tevoren bekend; bij vakantie worden de weekenden ervoor en erna niet altijd vrijgehouden; min-uren zijn niet op nul gezet per 1 januari en bij ziekte worden vakantie-uren afgetrokken.

De SP heeft daarom de volgende vragen voor de wethouder:

  • Bent u ook zo geschrokken van de signalen over grote misstanden die gemeld worden door medewerkers van Evean en wat is uw reactie op het zwartboek waarin zorgmedewerkers en patiënten misstanden over de situatie binnen Evean hebben toegelicht?
  • Wat vindt u ervan dat veel misstanden worden veroorzaakt door chronische personeelstekorten waardoor onveilige situaties ontstaan voor zowel cliënten als het personeel en de werkdruk gigantisch hoog is?
  • Is de wethouder bereid om in overleg te gaan met Evean vanwege zijn zorgplicht voor de inwoners van Zaanstad?
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen