Vandaag D-day voor derdelanders, maar geen uitzettingen

Foto: Gemeente Zaanstad

Mensen die met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne woonden en naar Nederland zijn gevlucht toen Rusland het land binnenviel moesten uiterlijk vandaag Nederland verlaten, na een uitspraak van de Raad van State. Maar hun status blijft onduidelijk nadat rechterlijke uitspraken in beroepszaken tegen de RvS ingingen en dus blijven ze voorlopig nog. In Zaanstad gaat het om 41 mensen.

Veertien van hen hebben inmiddels asiel aangevraagd in Nederland en kunnen daarom sowieso nog blijven. Alle zogenoemde derdelanders op drie na wonen in het centrum van Zaandam in het voormalige UWV-pand Saendenborch, waar sinds november vorig jaar bijna 400 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Verschillende rechtbanken bepaalden dat derdelanders recht hebben op dezelfde bescherming als Oekraïners die in Nederland worden opgevangen en dat ze niet mogen worden uitgezet. Andere rechtbanken sloten zich in hun vonnissen juist aan bij de uitspraak van de hoogste bestuursrechter. De rechtbank in Amsterdam twijfelt en heeft uitleg gevraagd aan het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg, de hoogste Europese rechter.

Terug naar RvS

Omdat de rechtbanken elkaar tegenspreken komen de zaken uiteindelijk waarschijnlijk weer terecht bij de Raad van State. Die wil alle zaken samen behandelen, omdat ze over dezelfde vraag gaan. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend. Derdelanders voor wie de rechtbank bepaalde dat zij moeten vertrekken, mogen het hoger beroep bij de Raad van State vooralsnog niet in Nederland afwachten. Zaanstad zal geen mensen uitzetten vanwege alle onduidelijkheid en wacht af wat de toekomst gaat brengen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen