Derde blokkade A10 door XR verhinderd door politie

Foto: X / Kevin Kreuger

Extinction Rebellion heeft vandaag tevergeefs geprobeerd om voor de derde keer de A10 te blokkeren. Volgens de gemeente Amsterdam en het Openbaar Ministerie brengen de acties van XR de verkeersveiligheid in gevaar. De politie sleepte de auto’s van de activisten die de snelweg moesten blokkeren weg.

XR had aangekondigd dat onder anderen ruim 80 musici de weg op zouden gaan om het slotkoor van de Matthäus-Passion ten gehore brengen, met het lijdensverhaal van Jezus als centraal thema. Het muziekstuk klinkt op deze Stille Zaterdag voor Pasen op diverse plaatsen in Nederland. Het koor zingt aan het slot ‘Wir setzen uns mit Tränen nieder’ (in tranen gaan wij zitten). De XR-aanhangers vinden dat toepasselijk voor de toestand van het klimaat en het werd als alternatief ten gehore gebracht op het grasveld bij het voormalige ING-kantoor, de bank waartegen actie werd gevoerd.

Tegen ING

Bij de twee eerdere acties werden honderden activisten aangehouden. De klimaatactivisten richten zich met de acties tegen het investeringsbeleid van ING. Ze eisen dat de bank per direct stopt met het financieren van bedrijven die zich bezighouden met fossiele brandstoffen. ING heeft aangekondigd dat het in 2040 wil stoppen met het financieren van nieuwe olie- en gasprojecten. De bank noemde de manier waarop XR actievoert ‘onaanvaardbaar’.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen