Dimamed verliest contracten voor WMO-ondersteuning

Het gezondheidscentrum van Dimamed in de Stationsstraat.
Het gezondheidscentrum van Dimamed in de Stationsstraat.
Foto: Google Street View

Zaanstad en enkele andere regiogemeenten hebben het contract met Dimamed voor het verlenen van WMO-zorg per 1 juni opgezegd. De reden is in grote lijnen ‘onverifieerbare administratie en rechtmatigheid’. Ofwel: de gedeclareerde zorguren zijn niet te controleren.

Ook Wormerland, Oostzaan, Landsmeer en Waterland breken met de in Zaandam gevestigde zorgaanbieder. Op dit moment ontvangen 60 Zaanse cliënten zorg van Dimamed en zij worden door de Sociale Wijkteams begeleid bij de overgang naar een andere organisatie. ‘Na vordering van werkroosters van de personeelsleden, waaruit blijkt wanneer door welk personeelslid welke ondersteuning (per dienst: dagbesteding, huishoudelijke hulp, begeleiding, vervoer) aan welke cliënt is geboden, heeft Dimamed BV onverifieerbare urenbriefjes aangeleverd,’ schrijft het college aan de raad.

Tegenstrijdige informatie

‘Namen van medewerkers staan op afgetekende urenbriefjes op dezelfde datum en tijd genoteerd. Tevens staan op de urenbriefjes meer geleverde uren dan uren die volgens verklaringen van cliënten zijn geleverd. Ook de informatie op de urenbriefjes over medewerkers die zorg zouden hebben verleend komt regelmatig niet overeen met de verklaringen van cliënten. Gelet hierop kan de gemeente de levering van zorg onder andere in de periode van januari tot en met juni 2023 niet vaststellen. Dimamed BV heeft derhalve niet voldaan aan haar verplichtingen.’

Dagbesteding

Verder is uit onderzoek naar voren gekomen dat er aanzienlijk minder zorg is geleverd dan vereist is op basis van de afgegeven profielen, aldus de brief aan de gemeenteraad. ‘Uit de verklaringen van cliënten is gebleken dat zij vaker naar de dagbesteding willen gaan. Echter is dit onmogelijk omdat de activiteiten slechts twee dagdelen in de week worden aangeboden. Deze intensiteit komt niet overeen met de wensen en indicaties van cliënten. Dit staat niet in verhouding met de door Dimamed gedeclareerde profielen die gericht zijn op het deelnemen aan dagactiviteiten voor maximaal de gehele (werk)week.’

VOG’s

Dimamed bood algemene, vrij toegankelijke voorzieningen aan aan de cliënten, maar declareerde ze als maatwerk. Zorgplannen voor alle cliënten ontbraken aanvankelijk, maar werden later alsnog aangeleverd. De gemeente heeft echter ‘gerede twijfels’ over de geldigheid van deze zorgplannen. Dimamed maakt bovendien gebruik van vrijwilligers en medewerkers voor de dagbesteding, terwijl die niet beschikken over relevante diploma’s of zorgachtergrond. Ook ontbreken Verklaringen omtrent het gedrag van medewerkers met cliëntcontact, terwijl meerdere malen om alle actuele VOG’s is gevraagd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen