De Stichting Platform Keelbos beschuldigt het recreatieschap Twiske - Waterland van discriminatie omdat dat de homo-ontmoetingsplaats in Het Twiske geblokkeerd heeft. Cruisen en nudisme zijn volgens de stichting een vorm van recreatie als alle andere en daarom toegestaan, mits ze geen aanstoot geven. En dat gebeurde op de ontmoetingsplek niet.
Daar is echter snoeiafval gestort en zijn doornstruiken aangeplant ter ontmoediging van gebruikers. Het recreatieschap is bang dat seksueel getinte ontmoetingen van homo- en biseksuele mannen andere recreanten afschrikken en wijst daarbij nadrukkelijk ook op de belangen van kinderen. 'Onwenselijk,' aldus het schap, maar daar is Keelbos het volstrekt niet mee eens, wijzend op rechterlijke uitspraken over de aanwezigheid van homo-ontmoetingsplaatsen. De stichting heeft alle gemeenten - waaronder Zaanstad - die meebetalen aan Het Twiske en Provinciale Staten een brief gestuurd met het verzoek om de subsidiëring stop te zetten wanneer de discriminatie blijft bestaan.
Homo-ontmoetingsplaatsen zijn al gedocumenteerd vóór de zeventiende eeuw en heten dan 'banen', in bijvoorbeeld het Haagse Bos en het Lange Voorhout in Den Haag en bij de Dom in Utrecht. Zowel het Engelse woord cruising als 'baan' zouden ontleend zijn aan het Nederlandse woord cruysbaan. De onderste galerij van het oude stadhuis van Amsterdam (in gebruik genomen in 1655) en nu het Koninklijk Paleis op de Dam was in de jaren 30 van de achttiende eeuw onbeperkt en vrij toegankelijk voor alle burgers in de stad en werd door ‘sodomieten’ (homoseksuelen) ook de Cruysbaan genoemd.
Zij probeerden in de buurt van het stadhuis potentiële sekscontacten te ontmoeten, waarna ze een publiek sekreet (toilet) opzochten of een andere beschutte plek. Met het mobieler worden van de mens ontstonden ook homo-ontmoetingsplaatsen langs de snelwegen, bij doorgaande wege en in parken en recreatiegebieden. Daar zoeken overigens ook heteroseksuele mannen en vrouwen wel contact. Ook heteroseksuele parenseks, groepsseks en seks-campers hebben op bepaalde openbare plaatsen hun intrede gedaan.