Reliek ‘Bernadette van Lourdes’ naar heiligdom Heiloo

De laatste rustplaats van Bernadette.
De laatste rustplaats van Bernadette.
Foto: Wikipedia

Het Diocesaan Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo is de grootste Mariale bedevaartplaats in Nederland, met een geschiedenis die teruggaat tot het eind van de veertiende eeuw. Het weekeinde na Pasen komt een bijzonder reliek naar Heiloo, van de heilige Bernadette Soubirous.

Bernadette Soubirous alias Marie-Bernard van Lourdes (Lourdes, 7 januari 1844 – Nevers, 16 april 1879) en haar visioenen van Maria vormden de aanleiding voor het ontstaan van Lourdes als bedevaartsoord. Ze was de oudste van negen kinderen in een arm gezin. Op 11 februari 1858 ging de toen veertienjarige Bernadette met haar zusje Toinette en een vriendin hout sprokkelen, maar vanwege haar slechte conditie na cholera te hebben verslagen kon Bernadette hen niet bijhouden. Toen ze een rivier wilde oversteken zag ze de verschijning van een in het wit geklede dame met een rozenkrans, die zich tijdens een latere verschijning – op 25 maart – voorstelde als ‘Que soy era immaculada councepciou’ (‘Ik ben de onbevlekte ontvangenis’).

Erkenning

Deze leer dat Maria vanaf haar conceptie geheel zonder zonde was was al wel afgekondigd door de toenmalige Paus, maar voor de eenvoudige Bernadette die nauwelijks kon lezen was het een onbegrijpelijke mededeling. De dame in het wit zou nog vele malen aan haar verschijnen, en na eerst ronduit te zijn uitgelachen werden de visioenen van het meisje na uitgebreid onderzoek uiteindelijk erkend. Ze stierf in een klooster en haar lichaam werd in totaal drie keer opgegraven. De laatste keer, in 1925 werd er een aantal relieken afgehaald en naar Rome gestuurd. Ze rust nu in een glazen kist in de kapel van Saint-Gildard in Nevers, waar ze tot aan haar vroege dood woonde.

Op donderdagavond 4 april komen de relieken van de heilige Bernadette aan in de Bovenkerk in Amstelveen en op vrijdagavond 5 april reizen ze door naar het Heiligdom van Onze Lieve Vrouw ter Nood. Daar zijn ze te bezichtigen tot dinsdagochtend 9 april, waarna zij in andere bisdommen worden tentoongesteld. Naast de relieken zal ook een stuk rots van de grot van Lourdes te zien zijn en worden Lourdeswater en kaarsen tentoongesteld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen