Bioscoopstoelen Centrum Theater Zaandijk in de verkoop

12 mrt , 10:41 Actueel
screenshot 20240312 102357
Altijd al een thuisbioscoop willen inrichten in die lege rommelkamer? Vanaf vanmiddag 16:00 uur kunt u een grote slag slaan en originele stoeltjes uit het Centrum Theater Zaandijk in de wacht slepen, daterend uit de eerste helft van de vorige eeuw. Ze gaan dan in de verkoop in de MuseumDepotShop .
Het depot van het Zaans Museum loopt over en dus het is hoog tijd om daar wat ruimte te maken. Nederlandse musea verkopen stukken die ze niet meer tentoonstellen via een gezamenlijke digitale winkel. De MuseumDepotShop verkoopt meestal unieke stukken en snel handelen is dus belangrijk. Het ‘ontzamelen’ van de instellingen geeft liefhebbers toegang tot onder andere design, antiek en kunst. Met de garantie dat er geen namaak in het spel is.
screenshot 20240312 100334
Het Centrum Theater Zaandijk (1928 - 1969) was een zaal van Siem Oenen waardoor 'een Oentje pikken' een begrip werd in de toenmalige gemeente en ver daarbuiten. De filmzaal zat op de eerste verdieping van diens palingrokerij en was eigenlijk een zaaltje waar ook feesten en partijen werden gehouden. De stomme films werden begeleid door een orkestje bestaande uit een pianist, cellospeler en een violist. De eerste film die in het Centrum Theater vertoond werd was De Gouden Clown , die meteen voor een uitverkocht huis zorgde.
In de vooroorlogse jaren was de zaterdagavond voorbehouden aan de avonturen van Tarzan en op de zondagmiddag werden de kluchten met Laurel & Hardy
vertoond. Daarnaast waren er nog speciale avonden voor vrouwen, middenstanders en een 'eliteavond' voor de notabelen van Zaandijk. Na Siem Oenens dood werd het bedrijf voortgezet door zijn zoon Piet. In 1952 volgde een ingrijpende verbouwing tot een echte bioscoopzaal met 225 zitplaatsen en een aparte opgang naar het balkon. Begin jaren 60 kwam door de opkomst van de televisie de klad in de bezoekcijfers en uiteindelijk viel in 1969 het doek.