Ministerie kan Geldmaat niet dwingen beter te presteren

Foto: Wikimedia / Donald Trung

Het ministerie van Financiën kan momenteel niet meer doen dan Geldmaat ‘aansporen’ om zich aan de afspraken te houden over de beschikbaarheid van geldautomaten. Dat zegt het ministerie in reactie op het bericht dat geldautomaten vaker dan beloofd kampen met een storing waardoor mensen geen geld kunnen opnemen of storten.

Geldmaat regelt voor de grote banken het beheer en onderhoud van de automaten. Als de nieuwe Wet chartaal betalingsverkeer van kracht wordt kan een dwangsom worden opgelegd als geldautomaten er vaker dan afgesproken uitliggen, zegt het ministerie. In die wet worden grote banken wettelijk verplicht om de afgesproken beschikbaarheidseisen te halen. Als er toch vaker dan vastgelegd storingen optreden, kan De Nederlandsche Bank een boete of een dwangsom opleggen.

Zorgelijk

Het ministerie noemt het wel ‘zorgelijk’ dat Geldmaat de afspraken niet haalt die nu in een convenant zijn vastgelegd. ‘Contant geld moet voor iedereen bereikbaar, beschikbaar en betaalbaar zijn. Als de beschikbaarheid achterblijft, kan het bijvoorbeeld voorkomen dat mensen een eind moeten omreizen om contant geld op te nemen of te storten.’ In 2023 was het bij gemiddeld één op de 25 geldautomaten niet mogelijk om geld op te nemen. Volgens de norm die banken hebben afgesproken, mag dat maar bij één op de 40 automaten het geval zijn.

Hoge prioriteit

In een reactie laat Geldmaat weten ‘er juist alles aan te doen’ om te voorkomen dat mensen een eind moeten reizen om een werkende automaaat tegen te komen. ‘We geven hoge prioriteit als een automaat in een omgeving zonder alternatieven in storing gaat, of dat nu door een defect of vanwege vandalisme is. Ook voorkomen we leegstand door automaten op die locaties bijtijds te servicen.’ Een overzicht van alle automaten vindt u hier.

https://twitter.com/TheTechAnonGuy/status/1759636281519112209

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen