Zeer zacht weer op komst; lentebloeiers al volop te zien

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Het wordt vanaf woensdag zeer zacht weer. Donderdag stijgt het kwik regionaal naar 15 graden of zelfs nog iets meer, verwacht Weer Online. Droog wordt het echter niet. Vandaag blijft het bewolkt en op veel plaatsen valt lichte regen of motregen. De temperatuur ligt hier rond 10 graden.

Bron: Weer Online

De bloei van lenteplanten begint momenteel gemiddeld een maand eerder dan 50 jaar geleden, schrijven de natuurwetenschappers Arnold van Vliet en Wichertje Bron van Natuurkalender en de Wageningen Universiteit en Letty de Weger van het Leids Universitair Medisch Cedntrum in het onderzoeksblad Nature Today. Planten zoals gewoon speenkruid, gele kornoelje, gewoon sneeuwklokje en de krokus staan momenteel al volop in bloei. ‘De verandering in de bloeidatum wordt mooi ge├»llustreerd door de gele kornoelje. Vijftig jaar geleden openden de eerste kleine gele bloemetjes zich pas rond 13 maart. Deze eeuw ligt de eerste bloeiwaarneming op 18 februari,’ schrijven de onderzoekers.

Hooikoorts

De bloeidatum hangt samen met de temperatuur in december en januari. Hoe warmer in de eerste twee wintermaanden, hoe vroeger de bloeidatum. De warmste december en januari werden gemeten in 2016. Toen was de gemiddelde temperatuur 7,6 graden. Afgelopen december en januari was dat 5,4 graden. De gemiddelde temperatuur in deze twee wintermaanden tussen 2001 en 2023 was 4,2 graden. Van Vliet meldde eind december al dat de door de warme winter de hazelaar al in bloei stond. De afgelopen dagen zijn ook de elzen op grote schaal in bloei gekomen. Daardoor komen er pollen in de lucht en bij droog weer kan dat leiden tot hooikoorts.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen