Expositie over opgeheven Zaandamse Gemeenschap in stadhuis

Foto: Gemeentearchief Zaanstad

De Stichting Zaandamse Gemeenschap vierde vorig jaar het 75-jarig bestaan, maar hield ook op te bestaan. Ter gelegenheid daarvan is in de hal van het stadhuis in Zaandam tot en met vrijdag 17 mei een tentoonstelling te zien over de Zaandamse Gemeenschap. Deze tentoonstelling is te bezichtigen over deze betekenisvolle organisatie.

Er zijn in drie kwart eeuw vele activiteiten geïntroduceerd door de ZG, zoals de intochten van Sinterklaas op de Burcht in Zaandam, Toe Doe vakantieactiviteiten voor kinderen, ontspanningsavonden voor chronische patiënten, de 4 mei herdenkingen in Zaandam, het kinderpretpark in het  Burgemeester In ’t Veldpark en de Poelenburgdag. Ook het voorstel tot de oprichting van een theater in Zaandam, te weten De Speeldoos, kwam uit de koker van de ZG.

Activiteiten met een doorstart

Taalcafé de Sluis en de vrijwillige sluiswachters van de Hondsbossche Sluis waren ook onderdeel van de Zaandamse Gemeenschap en zij gaan zelfstandig door. De 4 mei herdenkingen gaan door onder de vlag van het 4 en 5 Mei Comité Zaanstad. De meeste Zaankanters kennen deze grootse activiteiten en natuurlijk De Speeldoos wel, maar weinigen zullen weten dat de ZG aan de basis hiervan stond. Wie er meer van wil weten kan zich ook inlezen in het archief van de ZG, dat voor het grootste deel al was overgedragen aan het Gemeentearchief. Hieronder een filmpje van de opening van de expositie, die voor de gelegenheid plaatshad in de Bullekerk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen