Natuurmonumenten scherpt gedragsregels aan

Foto: Flickr / Corine Bliek

Natuurmonumenten heeft de regels voor het gebruik van natuurgebieden zoals de Kalverpolder, het Guisveld en het Wormer- en Jisperveld flink aangescherpt. Zo mag een bezoeker nog maar maximaal drie honden bij zich hebben, zijn drones altijd verboden, net als asverstrooiing en moet er toestemming worden gevraagd voor bijvoorbeeld therapiesessies.

De strengere regels zijn volgens de natuurbeheerder nodig omdat het steeds drukker wordt in de natuur. Planten en dieren lijden daaronder. De basisregel is vanaf nu dat in een natuurgebied alleen is toegestaan wat op de gele borden bij de ingang van een terrein staat vermeld. Elke activiteit die daar niet op staat is verboden. Voor sommige dingen, zoals het maken van trouwfoto’s of het organiseren van een sportevenement, kan vooraf toestemming worden aangevraagd. Het verkrijgen van toestemming kost geld, dat wordt besteed aan het beheer, aldus Natuurmonumenten.

Mooiste plekjes

Wandelaars, fietsers en ruiters moeten gewoon op de aangelegde paden blijven, aldus de natuurbeheerder. Het is ongewenst dat bijvoorbeeld influencers steeds vaker zomaar de natuur ingaan voor opnames op ‘de mooiste plekjes’ en daarmee planten vertrappen en vogels laten schrikken. Natuurmonumenten verbiedt ook asverstrooiing, het plaatsen van herdenkingstekens of het houden van een afscheidsceremonie in de natuur. As is slecht voor de bodem en een ceremonie kan storend zijn voor anderen. De natuurbeheerder verwijdert bloemen of aandenkens.

https://twitter.com/Natuurmonument/status/1747638665923187094

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen