Drie jaar cel geëist tegen Brit die Zaanse agent meesleurde

Foto: Pxfuel / CCO

Er is drie jaar cel en een rijontzegging van twee jaar geëist tegen de Brit die op vrijdag 27 januari 2023 een agent meesleurde aan de auto. Hij werd op de Sluispolderweg in Zaandam staande gehouden op verdenking van identiteitsfraude, maar ging er vandoor. De politieman kwam er wonder boven wonder zonder ernstig letsel of erger vanaf.

Hij werd meer dan 200 meter wordt meegesleurd langs het portier van de rijdende auto, smakte tegen de grond, rolde meermaals om zijn as en kwam na enkele meters tot stilstand met schaafwonden, pijn en een beschadigde uitrusting en kleren. De officier van justitie was duidelijk toen hij gisteren 36 maanden cel onvoorwaardelijk eiste tegen de 38-jarige Britse bestuurder: dit was een poging tot doodslag. ‘De agent had onder de wielen van de auto terecht kunnen komen, met zijn onbeschermde hoofd en met hoge snelheid op het asfalt kunnen slaan of hij had zijn nek kunnen breken of andere ernstig en potentieel dodelijke verwondingen op kunnen lopen,’ aldus de officier.

Dat de verdachte uit het Engelse Sidcup die bewuste avond werd aangehouden, was het gevolg van een eerdere politiecontrole. De man had zich daarbij geïdentificeerd met andermans paspoort, zo was achteraf gebleken. Nadat de auto waarin hij toen reed enkele dagen later werd gespot via camera’s die automatisch kentekens scannen, bood dit de politie de mogelijkheid hem te lokaliseren en aan te houden op verdenking van identiteitsfraude.

Smoesje

Eenmaal aan de kant van de weg had de verdachte gevraagd of hij zijn telefoon mocht pakken. Dan kon hij iemand bellen na zijn vrijlating. Dit werd toegestaan. Vervolgens zag één van de agenten dat de verdachte zijn hand naar de versnellingspook bracht.  Vermoedend dat de man wilde wegrijden pakte hij hem op borsthoogte bij zijn kleren. De wagen reed inderdaad weg, trok op en bleef rijden terwijl de agent die de verdachte nog altijd vasthad, werd meegesleurd. In de helse 20 seconden die deze beproeving voor de agent duurde bedroeg de hoogste gemiddelde snelheid van de auto 60 kilometer per uur, zo kon worden vastgesteld via de beelden van de bodycam van de politieman.

Arrestatie in Frankrijk

De verdachte ging ervandoor in de auto en verdween uiteindelijk te voet in de nacht. Mede dankzij aandacht in het tv-programma Opsporing Verzocht kon hij in juni 2023 worden aangehouden in Frankrijk. Hij werd daarop overgeleverd aan Nederland, waar hij sindsdien in voorlopige hechtenis heeft vastgezeten. Volgens de officier van justitie heeft de Brit bewust de kans aanvaard dat de agent had kunnen overlijden. ‘Hij gaf geen gehoor aan de agent die meerdere malen ‘stop’ riep. Hij sloeg hem wel meerdere keren in het gezicht, terwijl hij het gaspedaal bleef indrukken. Hieruit blijkt dat dat de verdachte op geen enkele wijze oog had voor het levensgevaar waarin hij het slachtoffer bracht. Hij dacht enkel en alleen aan zichzelf en zijn vlucht.’ De uitspraak volgt op 25 januari.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen