Bruggen in N203 blijven zeker nog tot 2026 potentieel risico

Foto: Provincie Noord-Holland

De bruggen in de N203 tussen Wormerveer en Krommenie blijven nog zeker tot aan 2026 een obstakel voor de scheepvaart. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat reparatie niet meer mogelijk is. Wel kan – na het treffen van noodmaatregelen – de brug incidenteel gedraaid worden, zodat bepaalde schepen kunnen passeren.

De uit twee bruggen bestaande brug Krommenie is al sinds eind 2022 in storing. Bij inspecties bleek dat er scheurvorming was bij één van de onderdelen. Sindsdien kan de brug niet meer worden bediend voor de scheepvaart hoger dan 2,70 meter. Beide bruggen zijn oud en aan vernieuwing toe en gezien de leeftijd en de technische staat van de bestaande oeververbinding is de kans op opnieuw schade groot als de brug open en dicht gaat, ook na het treffen van noodmaatregelen. Om de kans op weer een volledige stremming voor de scheepvaart te verkleinen wordt de brug daarom straks zeer beperkt bediend.

Nog geen schema

Vóór maart wordt een besluit genomen over momenten waarop de brug opent voor scheepvaart en welke groepen dan gebruik kunnen maken van die doorvaart. Dan is ook duidelijk wanneer de noodmaatregel uitgevoerd gaat worden. Dat werk wordt nu voorbereid en er wordt een aannemer gezocht die het kan uitvoeren. Er waren vandaag problemen met deze bruggen, de noodbrug in Wormerveer (een defect onderdeel, maar inmiddels gerepareerd), de Coenbrug (al jaren niet open wegens een noodzakelijke reparatie die op zich laat wachten) en de Wilhelminasluis (koperdiefstal). Het goede nieuws is dat de Vaartbrug in Krommenie weer up to date is (hopen we).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen