Proef met gescheiden inzameling PMD-afval afgeblazen wegens geringe animo

Foto: Twitter

De gemeente is halverwege 2017 gestopt met een onderdeel van het landelijke proefproject Schoon Belonen van Nederland Schoon: het gescheiden inzamelen van plastic, metaal en drankenkartonafval (PMD) afkomstig uit het eigen huishouden of van derden.

Dit was vooral gericht op maatschappelijke organisaties en de deelnemers kregen een beloning voor hun inzet. De animo echter zo gering dat werd besloten de zaak af te blazen. Daarnaast gaf een aantal organisaties aan te willen stoppen met de gescheiden inzameling van PMD-afval.

‘Niet zinvol’

En, schrijft het college aan de raad: ‘Verder is een aparte inzameling van PMD-afval ook niet zinvol. De gemeente wil dit verder oppakken via de uitvoering van het Grondstoffenplan Zaanstad.’ Waarin staat dat gemeentebreed een gescheiden inzameling van PMD wordt ingevoerd, met aparte containers voor plastic, blik en drankenverpakkingen voor grondgebonden woningen.

Gebiedsadoptie

Het tweede onderdeel van Schoon Belonen, de adoptie van een gebied door een maatschappelijke organisatie (buurthuis, sportvereniging, kerk, school) of een bewoner om dat vervolgens netjes en schoon te houden, was wel een succes en wordt daarom dit jaar voortgezet.

De gemeente krijgt jaarlijks een financiële bijdrage van het Afvalfonds verpakkingen voor het tegengaan van zwerfvuil en vorig jaar was dat 179.910 euro. Dat geld ging naast Schoon Belonen onder meer naar communicatie en voorlichting, de elf Zaanse Opruimestafettes, een project op het St. Michael College in Zaandam en een expositie voor basisschoolleerlingen.

Opruimestafettes

Aan de Zaanse Opruimestafettes namen gemiddeld namen 25 bewoners per keer deel. Ze zijn gericht op het opschonen van een buurt, maar ook bedoeld om de saamhorigheid en sociale cohesie onder de deelnemers te versterken. Daarom wordt elke actie afgesloten met een gezamenlijke broodmaaltijd.

Bewonersvoorlichters waren in 2017 vooral actief in Zaanstad Zuidoost, waar de openbare ruimte viezer is dan elders. 

Waste Away Challenge

Op het St. Michael College werd de Waste Away Challenge gehouden, op basis van de vraag ‘hoe kunnen leerlingen in het voortgezet onderwijsmeer bewust worden gemaakt voor het omgaan met zwerfafval in de openbare ruimte?’ De Stichting Technotrend ging daarmee aan de slag en dat leverde volgens de raadsinformatiebrief het volgende op:

  • 120 leerlingen zijn zich nu meer bewust van het belang van een schone schoolomgeving;
  • De leerlingen hebben inzicht gekregen in mogelijkheden om afval in de schoolomgeving te voorkomen en nuttig toe te passen;
  • Er is aandacht voor zwerfafval en afvalscheiding bij docenten en schoolleiding gekomen;
  • Er is meer aandacht voor (zwerf)afval bij leerlingen en ouders thuis.

Dit jaar gaat het bureau NMCX een programma met dezelfde vraagstelling op een andere school in het voortgezet onderwijs in Zaanstad verzorgen.

Afval Experience

Voor jongere kinderen organiseerde het Zaans Natuur- en Milieucentrum de tentoonstelling Afval Experience, vooral gericht op basisschoolleerlingen. Aansluitend is ook een lesmethode ontwikkeld, waarmee leerlingen verder konden ‘experimenteren’. Thema’s van afval en duurzaamheid zijn hierin verweven.

Zaanstad monitort jaarlijks de beeldkwaliteit van de openbare ruimte. Die monitoring wordt gebruikt om personeel goed te kunnen inzetten. Voor heel Zaanstad geldt een gewenst kwaliteitsniveau zwerfafval B (basis). Dit is voor 2017 ook grotendeels gelukt, aldus het college.

https://twitter.com/canan_uyar/status/862657354353061888

Tegelijk met de monitoring van zwerfafval worden ook andere aspecten op het gebied van de beeldkwaliteit van de openbare ruimte meegenomen, zoals onkruid, natuurlijk afval, de staat van plantsoenen en de vullingsgraad van afvalbakken.

Schoonste winkelgebied

Ook deed de gemeente in 2017 wederom mee aan de verkiezing van de schoonste winkelgebieden en met succes: Zaanstad werd afgelopen jaar tot winnaar uitgeroepen in de categorie ‘grote gemeenten’.

Eerder dit jaat sloot de gemeente zich aan bij de Statiegeldalliantie. Die streeft naar de invoeren van statiegeld op plastic flessen en blikje.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen