Vijf partijen ageren tegen weren dieren bij evenementen

03 jan , 15:20 Actueel
screenshot 20230404 172627 915x518 1
Lokaal Zaans, het CDA, de PVV, de Partij voor Ouderen en Veiligheid en de VVD hebben met 'ongenoegen' de brief van het college over een onderzoek naar het afschaffen van gemeentelijke subsidies voor evenementen met dieren gelezen. Volgens de partijen is dat 'een verkeerde interpretatie van de Dierenwelzijnsnota uit 2019.
LZ, CDA, PVV, POV en VVD willen evenementen zoals de harddraverij in Assendelft en de Sinterklaasintochten met paarden houden. 'Het is toch te gek voor woorden dat een evenement dat nota bene de werelderfgoedstatus heeft gekregen (harddraverij) niet meer mag plaatsvinden? En dat bij de intochten het paard van Sinterklaas en andere paarden geweerd worden?' stellen ze in schriftelijke vragen. Ze willen voor de organisatoren van dergelijke evenementen bovendien snel duidelijkheid voor de langere termijn. Dat laatste wellicht ingegeven door een vlammend protest van het Sinterklaascomité van Wormerveer , dat als eerste de kont tegen de krib gooide.
Het college concludeerde in haar raadsinformatiebrief dat een aantal gemeentelijke subsidieregelingen momenteel de ruimte biedt om subsidie te verstrekken aan evenementen waarbij dieren worden gebruikt. 'Deze subsidieregelingen zijn daarmee niet volledig in lijn met de gewenste inzet om evenementen met dieren terug te dringen,´ stelde het dagelijks bestuur ook. De nota over dierenwelzijn van Zaanstad zegt dat de gemeente de mogelijkheden onderzoekt om extra voorwaarden te stellen aan vergunninghouders voor vaste evenementen waar zij zich uit het oogpunt van dierenwelzijn aan moeten houden. Daarmee gaat het college veel verder dan de bedoeling was, vinden de vragenstellers.

Wet dieren

LZ, CDA, PVV, POV en VVD claimen dat het nooit de bedoeling is geweest om evenementen met dieren naar nul terug te brengen, maar slechts om er alles aan te doen om daarbij het dierenwelzijn te bevorderen. Zaanstad kent diverse jaarlijkse evenementen met dieren zoals circussen, levende kerststallen, de paasboerderij, het Kinderpretpark in het Burgemeester in 't Veldpark in Zaandam, het ringsteken bij de kermis in Assendelft en de kortebaandraverij in Assendelft. Dat gaat niet zomaar: de Wet dieren voorkomt ongewenste zaken als het aanbieden van dieren als prijs, beloning of gift, dierengevechten en het veroorzaken van pijn of letsel in het algemeen. Dat biedt volgens de vijf partijen voldoende garanties voor het voorkomen van dierenleed.