Zaans Museum heeft smak geld nodig voor renovatie

Foto: Googler Street View

Het Zaans Museum hoort morgenavond of er in de gemeenteraad voldoende steun is voor een overboeking van maximaal 1.180.000 euro naar de noodlijdende cultuurinstelling. Het 25 jaar oude museum kampt met verschillende problemen die het niet zelfstandig kan oplossen.

Enerzijds gaat het om urgente bouwtechnische problemen in het gebouw vanwege achterstallig onderhoud en anderzijds zijn er tekorten op de exploitatie. Om de financiële positie van het Zaans Museum op de lange termijn te verbeteren is het plan om met alle erfgoedpartijen van de Zaanse Schans gezamenlijk te komen tot een duurzame exploitatie. De kosten en opbrengsten ten behoeve van investeringen op de Zaanse Schans en in het Zaans Museum moeten (meer) in evenwicht worden gebracht.

Tussenperiode

Het college ziet de jaren 2023 en 2024 als een tussenperiode tot aan het einddoel en om de betrokken partijen te helpen zich ‘volledig en krachtig’ in te zetten voor dit traject is het bereid om in de buidel te tasten. Het meest urgent is geld voor het uitvoeren van het hoogst noodzakelijke achterstallig onderhoud aan het gebouw en de installaties, om schade aan de collectie en gevaarlijke situaties voor bezoekers te voorkomen.

Daarnaast is het museum al jaren niet in staat om gezonde reserves op te bouwen, waardoor er geen reserveringen gedaan zijn voor onderhoud. Het Zaans Museum is belangrijk als bewaker en beheerder van het Zaanse erfgoed, vinden zowel de raad als het dagelijks bestuur van de gemeente. Het beheert belangrijke (erfgoed- en kunst)collecties van de Zaanstreek waaronder de Zaanlandsche Oudheidkundige Verzameling, de Verkade-collectie, de Hembrugcollectie en een deel van de gemeentelijke kunstcollectie. Daarnaast beheert het Zaans Museum het Czaar Peterhuisje en de bijbehorende collectie.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen