De gevolgen van nieuw beleid op basis van de Wet Toeristische Verhuur die het aanbieden van logies via platforms als Airbnb aan banden wil leggen beginnen zichtbaar te worden in onder meer Zaanstad. Het aantal geregistreerde accommodaties daalde hier vorig jaar ten opzichte van 2021. De gemeente maakt inmiddelds meer werk van het toezicht op de verhuur.
Noord-Hollandse huiseigenaren bieden hun woning of een kamer graag aan toeristen te huur aan, blijkt uit een inventarisatie door de provincie . Het aanbod in Amsterdam is wat gedaald ten opzichte van de jaren voor de coronapandemie, maar in sommige kuststeden en dorpen is het aanbod juist toegenomen. Voor de Noord-Hollandse accommodaties werden in 2022 in totaal bijna twee miljoen nachten gereserveerd met een totale omzet van 334 miljoen euro. Diverse online verhuurplatforms worden hiervoor gebruikt, daarvan is Airbnb het bekendst.
Particuliere vakantieverhuur is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de toerisme- en recreatiesector. Het is een extra inkomstenbron voor inwoners en creëert werkgelegenheid. Maar soms kan dit soort vakantieverhuur ook voor verdeeldheid zorgen: waar de één het als economische kans ziet, kan de ander het vooral als een bedreiging van de woning- en hotelmarkt ervaren. Het aantal verhuurde accommodaties is sinds 2019 gedaald met ruim 15.000. Dit komt vooral door een afname in Amsterdam, waar de regels zijn aangescherpt.
'Om de toeristische sector te versterken werkt de provincie samen met haar partners aan een verblijfsaanbod dat past bij zowel stad als dorp, als bij de vraag van bezoekers. Deze nieuwe monitor geeft inzicht in de particuliere vakantieverhuur zowel op lokaal als regionaal niveau en toont trends die daar invloed op kunnen hebben. Waardevolle informatie voor gemeentelijk beleid en ontwikkeling van de toeristische sector in Noord-Holland,' zegt Gedeputeerde voor Toerisme Esther Rommel. Alle Zaanse cijfers vindt u hier .