Gasverbruik particuliere woningen hier gemiddeld

Foto: Spoedserviceduurzaamverwarmen.nl

Ondanks het aandeel oudere en minder goed geïsoleerde woningen in Zaanstad valt het hier met het gemiddelde aardgasverbruik nog mee, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Het gemiddelde van particuliere woningen liep in 2022 uiteen van 380 kubieke meter in Almere tot in Rozendaal (Gelderland), met een score van 920 kuub in Zaanstad.

Bron: CBS

Gemeenten met een laag verbruik liggen vaak in gebieden met een uitgebreid stadsverwarmingsnet, zoals Purmerend, Almere en Nieuwegein. Verder geldt over het algemeen dat het gemiddelde aardgasverbruik lager is in stedelijke gemeenten dan daarbuiten. Zo verbruikten woningen in niet-stedelijke gemeenten anderhalf keer zo veel aardgas als in zeer sterk stedelijke plaatsen.

Vrijstaand is duur

Gemeenten met relatief veel vrijstaande woningen hebben een hoger gemiddeld aardgasverbruik dan die met veel appartementen of tussenwoningen. Daarbij speelt de grootte van de woning mee. Appartementen zijn vaak kleiner en ingesloten door de buren, waardoor het gasverbruik laag is. En zo is het gemiddelde gasverbruik in gemeenten met veel grote (vrijstaande) woningen in bijvoorbeeld Wassenaar, Bloemendaal en Laren hoog. In het noorden en oosten en ook delen van Oost-Brabant en Limburg ligt het gemiddeld gasverbruik per woning het hoogst. Het gasverbruik van een vrijstaande woning is gemiddeld tweeënhalf keer zo groot als dat van een appartement. 

Bron: CBS

In 2022 verbruikten Nederlandse woningen bijna 22 procent minder gas dan een jaar eerder en in Zaanstad was die daling zelfts nog groter: 23,3 procent. In minder stedelijke gebieden, vooral in het noorden en oosten van het land daalde het verbruik minder sterk. In 2022 nam het gemiddelde aardgasverbruik per woning met 270 kubieke meter af tot 980 kubieke meter, een daling van 21,6 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Warmer weer

Deze landelijke daling in het gemiddelde jaarverbruik van particuliere woningen komt voor circa de helft door het warmere weer in 2022. Ook zuiniger stookgedrag van huishoudens en aardgasbesparende maatregelen in (nieuwbouw)woningen spelen mee. Het aardgasverbruik daalde het meest in de Zoeterwoude, waar huishoudens gemiddeld ruim een kwart minder stookten dan een jaar eerder. In Wormerland en Oostzaan was de afname iets minder dan een kwart.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen