Krappe arbeidsmarkt nadeel voor Pact Poelenburg en Peldersveld

Foto: Google Street View

De krapte op de arbeidsmarkt staat de uitvoering van het Pact Poelenburg en Peldersveld in de weg. Veel aangesloten organisaties komen niet toe aan het ontwikkelen van nieuwe werkwijzen door een tekort aan menskracht en in de kinderopvang loopt het spaak voor mensen die een opleiding willen volgen of aan het werk willen.

Dat staat in de voortgangsreportage over het Pact. Ook incidentele financiering is een punt van zorg: het ontbreken van structurele middelen maakt het lastig om lang door te bouwen aan een aanpak. Een positieve ontwikkeling is aan de andere kant dat de gemeente zich gebiedsgericht gaat organiseren. De eerste effecten daarvan zijn al merkbaar, bijvoorbeeld doordat er een goede samenwerking is met de gebiedsmanager.

Zaandam Oost

Het Pact breidt eind dit jaar uit naar Zaandam Oost, met ook Hoornseveld, de Rosmolenwijk, Zaandam Zuid en Kogerveld. Sinds vorig jaar zijn vele gesprekken gevoerd met bewoners en professionals, is een data-analyse gemaakt en is met alle partners gewerkt aan het nieuwe Pact, aldus de rapportage. Aan het Pact Zaandam Oost is een nieuwe opgave toegevoegd: gezondheid. Dat betekent dat ook zorgorganisaties nu toetreden tot het Pact. Uit gezondheidscijfers blijkt dat bewoners van Zaandam Oost ‘significant meer stress, meer angsten en depressies ervaren’ dan elders.

Ook bestaat er een directe verbinding tussen gezondheidsindicatoren en de mate van betrokkenheid bij de samenleving. De cijfers leren ook dat mensen extra vatbaar raken voor ziekten als ze te maken krijgen met maatschappelijke problemen als armoede, werkloosheid, slechte huisvesting, gebrekkige gezondheidsvaardigheden, slechte werkomstandigheden of een slechte leefomgeving.

Rijksgeld

De komende maanden wordt gewerkt aan het vaststellen van het Pact Zaandam Oost en ondertussen gaat de uitvoering in Poelenburg en Peldersveld onverminderd door. Vanuit het Rijk is een aantal regelingen beschikbaar gesteld voor de meest kwetsbare wijken van Nederland, waaronder Zaandeam Oost. Er liggen vanuit Zaanstad aanvragen voor geld voor onderwijs, armoede en schulden, re-integratie, de ontwikkeling van het jonge kind, veerkracht en weerbaarheid, leefbaarheid en veiligheid. Voor het eind van het jaar wordt bekend of deze aanvragen worden
gehonoreerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen