Het college ziet te weinig aandacht voor de noordkant van het Noordzeekanaal in het concept
Ontwikkelperspectief Novex Noordzeekanaalgebied . De kansen voor landschappelijke, natuurlijke en recreatieve versterking aan de zuidkant worden uitgebreid beschreven, maar het unieke (Zaanse) landschap met de cultuurhistorische zee- en IJdijken, het Oer- IJ en het Werelderfgoed van de Stelling van Amsterdam verdienen volgens Zaanstad meer aandacht.
Het koersdocument is opgesteld in het kader van de
Novex-aanpak NZKG , onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van het Bestuursplatform Noordzeekanaalgebied en het ministerie van Economische Zaken. Over het algemeen is het college tevreden over de lijnen die erin worden uitgezet, zoals het benoemen van de stedelijke vernieuwing in Zaandam Oost. Ook wordt positief gereageerd op de intentie om de emissies aan de oostkant van het Noordzeekanaalgebied op den duur te verminderen. 'Het thema gezonde leefomgeving is ook voor de Zaanse bewoners urgent en actueel.'
Minder te spreken is het college over het gegeven dat er nauwelijks aandacht is besteed aan kansen om de landschappelijke kwaliteit te verbeteren en ontwikkelingen daarin beter te benutten in relatie tot de nationale en provinciale programma’s voor het landelijk gebied en de aanpak in de gebiedsprocessen. 'Deze relatie komt niet of nauwelijks tot uiting in het ontwikkelperspectief, met name daar waar de opgaven voor het landelijk gebied in relatie tot de agrarische sector beschreven worden.' Dat moet in de verdere uitwerking dus wel aan bod komen.
Wijkermeerpolder
Verder wordt opgemerkt dat in het Ontwikkelperspectief de Wijkermeerpolder vooral vanuit het perspectief van de IJmond wordt beschreven, terwijl deze (merendeels Zaanse) polder juist voor Zaanstad belangrijk is voor het behouden en versterken van de openheid en kwaliteit van het landschap. 'We verwachten dat in de uitvoeringsagenda de Wijkermeerpolder als geheel wordt uitgewerkt, zowel voor Zaanstad als de IJmond,' aldus de Zaanse zienswijze op het stuk.