Twee dagen Anatolië Film Festival in de Fabriek

Foto: Google / Debora van Balen

Filmhuis de Fabriek Zaandam is morgen en overmorgen het toneel van het Anatolië Film Festival, mede georganiseerd door de Nederlands -­ Turkse maatschappelijke vereniging DIDF-Zaanstad. Het is een festival met vier films met verhalen die zich afspelen op het Anatolisch schiereiland en waarin verschillende groepen en culturen samenkomen. Drie zijn inclusief nagesprek.

De openingsfilm (zaterdag 18 november, 15:40 uur met nagesprek) is Aden van regisseur Baris Atay. De camera volgt het stel Aras en Marba dat vlucht voor oorlog en droomt van een nieuw leven. Dat lijkt te lukken als ze door twee broers worden opgevangen in een boerderij, maar alles is niet wat het lijkt. Aden is Turks gesproken en Engels ondertiteld. Na de film vindt er in de zaal een uitgebreid nagesprek plaats met de speciaal naar Zaandam afgereisde regisseur Baris Atay. Dit gesprek wordtr vertaald in het Nederlands. Dwze v3ertoningt is uitverkocht, maar er zijn nog kaartenvoor de voorstelling van 15.50 uur in zaal 2, zonder nagesprek.

‘Beraber’

De Belgisch/Nederlands/Turkse coproductie Beraber van Mete Gümürhan staat om 19:30 uur op het programma. In de jeugdfilm belandt de Turks-Rotterdamse tienerjongen Zeki in Istanbul als zijn vader verhuist naar een met muren afgesloten rijke buurt in die Turkse stad. Dat bevalt de jonge freerunner allerminst en hij ontvlucht de compound. Na de vertoning is er een nagesprek met regisseur Gümürhan.

Sneeuwvlok

In Bir Kar Tanesinin Ömrü (vertaald ‘de levensduur van een sneeuwvlok’) wordt een jong meisje uit Trabzon plotseling en zonder afscheid wordt verlaten terwijl ze een gelukkige liefde beleeft. Ze gaat op weg om haar minnaar uit Hakkari te ontmoeten tegen de achtergrond van de Turks-Koerdische spanningen. Zowel Atay als Öz zijn aanwezig voor nagesprekken. De film is zondag te zien vanaf 14:00 uur.

‘About dry grasses’

De laatste film is een voorpremière van About Dry Grasses van Nuri Bilge Ceylan, Turkije’s beroemdste filmauteur. Hij portretteert de vervelende kunstdocent Samet die op een school in een afgelegen plek in Anatolië wacht op overplaatsing naar Istanbul. Zijn hoop vervliegt als Z hij en zijn collega Kenan valselijk door een studente beschuldigd
worden van intimidatie. Merve Dizdar, die de lerares speelt, won in Cannes de prijs voor beste actrice. Deze zondagavondfilm begint om 19:30 uur.

Het programma in de Favbriek begint op zaterdag om 15:45 uur met de openingstoespraak van wethouder Wessel Breunesse. Losse tickets per film kosten tien euro en de passe-partouts voor het gehele festival zijn uitverkocht. Tickets bestellen kan hier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen