Hofwijk Noord fase drie sneller dichterbij dan verwacht

Foto: Gemeente Zaanstad

Het gebied tussen het spoor en het Hof van Zaenden, de Heijermansstraat en de Zaan in de Kogerveldwijk moet een grote transformatie ondergaan. ‘Er ligt een flinke ambitie met de bouw van appartementen, commercieel vastgoed en maatschappelijke functies,’ aldus wethouder Wessel Breunesse.

Het te ontwikkelen gebied.

In een startnotitie worden de uitgangspunten uiteengezet. Drie grondeigenaren – de ondernemers van Cleopatra, Jouy en Co en Stadsgezicht – willen het gebied ontwikkelen en brainstormden met de gemeente over de manier waarop. Daar moet de raad zich nog over buigen. ‘Uitgangspunt is dat 30 procent van de woningen sociale huur wordt en 30 procent middelduur,’ zegt Breunesse.  Het ontwikkelen van dit deel van de Hofwijk Noord (fase drie) komt sneller op gang dan voorzien en dat heeft gevolgen voor fase één, de noordelijke kavel van pallethandel De Boer / De Haan.

Parkeren

Daar is een parkeergarage gepland met parkeerplaatsen voor bewoners en bezoekers van fase één in de veronderstelling dat de ontwikkeling van de spoorzone (fase drie) op zich zou laten wachten. Nu een aantal grondeigenaren bereid is om daar een gebiedsontwikkeling te onderzoeken is het gewenst om meteen een definitieve ontwikkeling van de parkeerplaatsen in de zone langs het spoor te onderzoeken, is in de startnotitie te lezen.

‘In de definitieve ontwikkeling is een langgerekte parkeergarage van één of twee lagen tegen het talud van het spoor bedacht, dus in een andere vorm dan mogelijk wordt gemaakt met het bestemmingsplan Hofwijk Noord fase één: een  tijdelijk gebouw van zes tot zeven lagen op één kavel. Wanneer deze garage  gebouwd wordt, staat hij de integrale ontwikkeling van fase drie letterlijk in de weg.

Een eerste iimpressie.

De verwachting is dat de bouw van fase één in 2025 kan starten en dan moet er een definitieve oplossing voor het parkeren liggen.  De komende 20 jaar gaat de Kogerveldwijk ingrijpend veranderen. In 2040 zijn de verschillende buurten goed met elkaar verbonden en moet het ‘een fijne wijk zijn om te wonen, werken, spelen en sporten’. Er komen 2500 tot 3500 nieuwe huizen, veel meer groen en veel ruimte voor voetgangers, fietsers en spelende kinderen. Ook blijft er ruimte voor bedrijvigheid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen