Uitspraak in geschil gemeente – BEZ medio 2024 verwacht

Het pand van de Hoge Raad in Den Haag.
Het pand van de Hoge Raad in Den Haag.
Foto: Flickr / Fred Romero

De meningsverschillen tussen de gemeente en de Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad worden naar verwachting op zijn vroegst in het tweede kwartaal van volgend jaar beslecht als de Hoge Raad tot een uitspraak komt. De twee partijen staan al sinds 2016 tegenover elkaar in rechtszalen en de voortekenen zijn voor beide niet gunstig.

Het geschil gaat over het beleid voor het omzetten van het recht van erfpacht naar vol eigendom en de Algemene Bepalingen Erfpacht die zijn vastgesteld in 1978 en 1991. De laatste uitspraak was op 14 juni 2022 door het gerechtshof Den Haag en nu is het wachten op een arrest van de Hoge Raad. De BEZ is in cassatie gegaan en de gemeente heeft incidenteel cassatieberoep ingesteld.

Laatste schermutselingen

Het gerechtshof wees het verzoek van de BEZ om terug te komen op haar eerdere beslissing over de door de gemeente gehanteerde algemene bepalingen af. Het Hof oordeelde ook dat de inhoud van het Omzettingsbeleid 2007 niet onrechtmatig is. Wel werd de uitspraak van de rechtbank bevestigd dat de gemeente onrechtmatig heeft gehandeld jegens de op het moment van invoering van het Omzettingsbeleid 2007 zittende erfpachters door dat beleid in te voeren zonder overgangsregeling en zonder de zittende erfpachters daarover persoonlijk te informeren.

Advies

Het instellen van incidenteel cassatieberoep geeft de gemeente de mogelijkheid om de Hoge Raad (ook) naar de onrechtmatigheid te laten kijken. De Procureur-Generaal van de Hoge Raad heeft inmiddels zijn conclusie – een advies aan de Hoge Raad – uitgebracht over de zaak. De korte samenvatting daarvan is dat geen van de aangedragen argumenten hout snijdt. De raadsheren van de Hoge Raad zullen de stellingen van beide partijen nu nogmaals zelfstandig beoordelen en kunnen van het oordeel van de Procureur-Generaal afwijken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen