De GGD is begin deze maand begonnen aan het opstellen van de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023. Daarvoor worden tot eind november leerlingen in de klassen 2 en 4 van achttien scholen voor regulier voortgezet onderwijs online bevraagd over hun gezondheid en leefstijl.
Onderwerpen die aan bod komen zijn onder anderen eenzaamheid, stress, bewegen en middelengebruik. Deelname is vrijwillig. Inmiddels zijn de resultaten van de GGD Gezondheidsmonitor 2022 bekend. Van september tot en met december 2022 voerde de GGD Zaanstreek - Waterland in samenwerking met andere organisaties onderzoek uit onder volwassenen van achttien tot en met 64 jaar en mensen van 65 jaar en ouder . Ruim 7000 mensen vulden een vragenlijst in over hun gezondheid, leefstijl en welzijn. Landelijk deden bijna 365.000 mensen dat.
De resultaten stemmen in Zaanstreek - Waterland niet onverdeeld hoopvol. De ervaren gezondheid daalde in 2022 ten opzichte van twee jaar geleden. In 2022 ervoeren zeven op de tien volwassenen en bijna zes op de tien ouderen in de regio de eigen gezondheid als goed of zeer goed, maar in 2020 was dit nog hoger, namelijk acht op de tien volwassenen en bijna zeven op de tien ouderen. Naast de daling van de ervaren gezondheid, gaat het ook minder goed met de mentale gezondheid.
Meer inwoners voelden zich in 2022 eenzaam dan in 2020. Voornamelijk de sociale eenzaamheid steeg - dat is het ontbreken van betekenisvolle relaties met een brede groep van mensen zoals kennissen, collega’s en buurtgenoten. Het aantal volwassenen met een hoog risico op het ontwikkelen van een angststoornis of depressie verdubbelde bijna. Dit geldt ook voor het aantal inwoners dat er een enkele keer tot heel vaak serieus over nagedacht heeft om een einde te maken aan het leven.
Er zijn ook lichtpuntjes. Vijf op de tien volwassenen en bijna vier op de tien ouderen gaven vier maanden na het aflopen van de coronamaatregelen aan nog positieve gevolgen van de coronaperiode te ervaren. Hierbij werd met name het thuiswerken of thuis onderwijs volgen genoemd, meer rust en een betere balans tussen werk of studie en privé. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat het minder goed gaat met de gezondheid van inwoners die moeite hebben om rond te komen, vergeleken met inwoners die geen geldzorgen hebben. Zo werd de ervaren gezondheid lager beoordeeld door de groep arme inwoners Ook problemen met de mentale gezondheid komen vaker voor bij mensen met een krappe beurs.