Hoe veilig zijn de straten in onze gemeente eigenlijk?

Een verre van nieuw fenomeen...
Een verre van nieuw fenomeen...
Foto: Flickr

De fracties van de PvdA en GroenLinks willen in kaart gebracht zien hoe veilig de straten in de gemeente ervaren worden. Hoe is het in Zaanstad gesteld met (seksueel) intimiderend gedrag in de openbare ruimte?

Voor een groot en divers gedeelte van de Nederlandse samenleving is de straat soms ‘een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving,’ schrijven Eylem Koseoglu (PvdA) en Paul Laport (GroenLinks) in vragen aan het college. Vaak blijft de intimidatie niet beperkt tot vervelende of kwetsende opmerkingen.

De beide partijen hebben zich in het verleden al opgeworpen tegen seksuele intimidatie in de sport en breiden dat terrein nu uit tot de straat. De vragen:

  • Heeft het college informatie over het percentage vrouwen en homoseksuelen dat in Zaanstad geconfronteerd is met een of meer vormen van (seksuele) straatintimidatie? Zo ja, wat zijn de cijfers? Zo nee, is het college het met ons eens dat het goed is om daar een onderzoek naar uit te voeren?
  • Is het in Zaanstad verboden op of aan de weg of in een voor publiek toegankelijk gebouw in groepsverband dan wel afzonderlijk, anderen uit te jouwen of met aanstootgevende taal, gebaren, geluiden of gedragingen lastig te vallen?
  • Is (seksuele) straatintimidatie in Zaanstad strafbaar (volgens de Algemene Plaatselijke Verordening), zodat handhavers kunnen optreden tegen ongewenst gedrag, ook al heeft het slachtoffer daarvan geen aangifte gedaan? Zo nee, wat vindt het college ervan om dit op te nemen in de Algemene Plaatselijke verordening?
  • Ondersteunt de gemeente Zaanstad programma’s voor voorlichting en trainingen op scholen? Zo ja, welke programma’s en zo nee, wat is de reden hiervan?
  • Is het mogelijk om een bewustwordingscampagne rondom dit onderwerp te starten in Zaanstad? Zo ja, wat is daarvoor nodig?

De Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt seksuele intimidatie al in het kader van het voorkómen van discriminatie en in het Burgerlijk Wetboek staan verbodsbepalingen over seksuele intimidatie op het werk. Daarmee wordt volgens de fracties van Zaanstad de straat echter vergeten.

De PvdA en GroenLinks wijzen ook op het project Safe Streets van UN Women, dat gemeenten oproept om in kaart te brengen welke plekken binnen een gemeente onveilig zijn voor vrouwen, de meldingsbereidheid te vergroten én om meer en kwalitatief goede voorlichting te geven over wensen en grenzen op seksueel gebied.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen