Energy Race houdt kinderen tien basisscholen bezig

Foto: Gemeente Zaanstad

Zaanstad en Race Against Waste hebben samen de Energy Race opgezet voor tien basisscholen. Die gaan met elkaar de strijd aan voor energiebesparing. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving allerlei slimme, leuke en gemakkelijke manieren om energie te besparen. De kick-off is vrijdag op De Golfbreker in Koog aan de Zaan

De Energy Race Zaanstad is van 25 september tot en met 19 oktober. De teams gaan vier weken lang de strijd aan om energie te besparen in de wijk. Tijdens de race leren kinderen op een interactieve manier over energiebronnen, het klimaat, de energierekening en energie besparen. De deelnemende scholen zijn de Bijenkorf, het Baken, De Golfbreker, De Jagersplas, Paus Johanes, de Pionier, de Spiegel, Wij-land en de Zoeker.

Veel mogelijk

Kinderen bedenken zelf acties die zij op school of thuis kunnen doen. Denk aan korter/kouder douchen, de was doen op lagere temperaturen, radiatorfolie aanbrengen, lampen en de verwarming/airco uitdoen, opladers uit het stopcontact halen als deze niet gebruikt worden of het plaatsen van stekkerdozen met een aan-/uitschakelaar. Met al deze acties kunnen ze punten verdienen. Het team met de meeste punten wint een uitje naar het Molenmuseum en een workshop over windenergie. De tweede en derde prijs zijn moestuinbakken met zaden.

Energiedisplay

De leerlingen kunnen ook punten verdienen door het verspreiden van gratis Energiedisplays onder buurtbewoners. De Energiedisplay is een scherm dat laat zien hoeveel energie er op dat moment gebruikt wordt in huis. Deze worden beschikbaar gesteld door Zaanstad. Buurtbewoners kunnen zich aanmelden via www.energyrace.org. De gemeente zorgt er dan voor dat de Energiedisplay bij inwoners thuis wordt bezorgd.

Cookieinstellingen