Rekeningen geopend voor noodhulp Libië

Foto: Twitter

Het Rode Kruis heeft gironummer 7447 geopend om geld op te halen voor de slachtoffers van de overstromingen in Libië. Aan de kust in met name het oosten zijn duizenden mensen omgekomen en vermist geraakt als gevolg van storm Daniël. Ook Stichting Vluchteling start een inzamelingsactie.

Het Oost-Libische ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt inmiddels van zeker 5200 doden. Onder hen zijn ook drie hulpverleners van het Rode Kruis. Ze kwamen om het leven toen ze mensen probeerden te helpen na de overstromingen. De Libische Rode Halve Maan, een zusterorganisatie van het Rode Kruis, schat in dat 20.000 mensen door het noodweer ontheemd zijn geraakt.

Alles kwijt

‘De storm en daaropvolgende overstromingen hebben duizenden mensen keihard geraakt. Straten staan onder water en liggen vol met puin van verwoeste gebouwen,’ zegt Derk Segaar van het Rode Kruis. ‘Er is op dit moment een tekort aan alles. Mensen zijn hun huis kwijt en hebben dringend medische hulp nodig. Het Rode Kruis zorgt voor tenten, dekens, voedsel en schoon drinkwater. Ook zijn hygiëneproducten belangrijk, omdat vervuild water tot ziekte-uitbraken kan leiden, zoals diarree en cholera.’

Politiek verdeeld

Stichting Vluchteling wil met het ingezamelde geld mensen helpen met onderdak, voedsel en schoon (drink-)water. ‘Het is voor veel inwoners moeilijk om aan de eerste levensbehoeften te komen,’ aldus de hulporganisatie. Libië is politiek verdeeld en heeft twee regeringen, in het oosten en in het westen. Stichting Vluchteling vreest het ergste voor het grote aantal vermisten en de toch al kwetsbare groep vluchtelingen en ontheemden. ‘Om hen zo snel mogelijk van noodhulp te kunnen voorzien, komen we nu in actie,’ aldus de organisatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen