Vorig jaar twaalf wietkwekerijen opgerold na diefstal stroom

Foto: Wikimedia / Donald Trung

Er zijn vorig jaar in Zaanstad twaalf wietkwekerijen opgerold na illegale stroomdiefstal, tegen negen in 2020. Het totaal aantal in Nederland ontdekte kwekerijen halveerde bijna: van ongeveer 2000 in 2020 naar nog geen 1200 twee jaar later.

Dat blijkt uit cijfers van netbeheerders en de politie die het AD verzamelde. In totaal kwamen vorig jaar in Noord-Holland 167 kwekerijen op de radar doordat ze illegaal stroom aftapten, een daling van 28 procent ten opzichte van 2020. Bij een hennepplantage wordt meestal de elektriciteit buiten de meter om afgetapt, om te voorkomen dat de kwekerij via de energieleverancier wordt ontdekt door een verhoogde stroomafname en ook om te besparen op de hoge stroomrekening. Volgens Netbeheer Nederland liepen de energiemaatschappijen daardoor de betaling van ruim 75 miljoen kWh aan energie mis.

Samenwerking

De netbeheerders werken op regionaal en lokaal niveau nauw samen met onder andere gemeenten en de politie. Op verzoek van de politie of van justitie kunnen netbeheerders verbruiksgegevens ter beschikking stellen om hennepkwekerijen op te kunnen sporen. Zij nemen daar zelf niet het initiatief toe. De politie rolt de hennepkwekerij op; de netbeheerders stellen de locatie veilig en kijken of er energie is gestolen. Ook zorgt de netbeheerder ervoor dat bij het oprollen van een kwekerij diegenen die de hennepkwekerijen betreden veilig hun werk kunnen doen. Soms zijn kwekerijen bijvoorbeeld ‘beveiligd’ doordat metalen delen van de installatie bewust onder spanning zijn gezet.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen