Dashboard toont situatie opvang en huisvesting nieuwkomers

Foto: Creazilla.com / CC0

De provincie heeft een dashboard gemaakt met informatie over de opvang van asielzoekers en van ontheemden uit Oekraïne en de huisvesting van statushouders. Het dashboard laat per veiligheidsregio en per gemeente de voortgang zien op deze opgaven.

 

‘De provincie vindt het belangrijk om de beschikbare gegevens op het gebied van de asielopgave op een overzichtelijke en transparante manier te bundelen. Dit maakt het voor de veiligheidsregio’s en gemeenten makkelijker om onderling afspraken te maken en taken binnen de regio te verdelen. Het gaat er uiteindelijk om dat er in heel Noord-Holland voldoende opvangplekken zijn voor asielzoekers en ontheemden uit Oekraïne, en huizen waar statushouders kunnen wonen,’ aldus de provincie.

 

Zaanstreek –  Waterland heeft de opdracht gekregen van het Rijk om 2592 Oekraïense oorlogsvluchtelingen op te vangen en daarvoor zijn volgens de laatste cijfers van het dashboard 1819 plekken gevonden. Dat betekent dus dat er nog een tekort van 773 bedden is. Wat betreft statushouders die recht hebben op een woning is er sprake van een wettelijke taakstelling die elke zes maanden wordt aangepast, en waarbij gekeken wordt naar het aantal asoelzoekers met een verblijfsstatus dat woonruimte moet krijgen en het inwonertal van gemeenten. Tekorten en overschotten kunnen in de daaropvolgende periode worden gecompenseerd. De huidige taakstelling voor Zaanstad loopt tot 1 januari 2024.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen