Gemeentelijke erepenning voor Greet Plekker – van Sante

Foto: Gemeente Zaanstad

Wethouder en locoburgemeester Natasja Groothuismink heeft gisteravond de gemeentelijke erepenning uitgereikt aan Greet Plekker – van Sante (82) vanwege haar decennialange verdiensten voor de (Zaanse) maatschappij, met name op het gebied van emancipatie en sociale cohesie.

Plekker is een geboren en getogen Zaandamse en is er nooit weggegaan. Zij is maatschappelijk altijd zeer betrokken geweest: iedereen was welkom bij haar thuis, iedereen kon blijven eten en er was voor iedereen een luisterend oor. Zo ving zij door de jaren heen veel pleegkinderen op en was zij actief binnen de Stichting Kindertehuis Soweto, een opvang voor meervoudig gehandicapte kinderen in Zuid-Afrika. Daarnaast was zij (bestuurs)lid van de FNV Vrouwenbond met veel oog voor de zwakkeren in de samenleving. ‘Als Greet iemand in haar hart sluit, dan wordt die niet vergeten,’ zegt haar dochter daarover.

Digitale buurtkrant

Haar grote netwerk kwam haar goed van pas bij de vele initiatieven die ze heeft bedacht. Ze startte in 1993 bijvoorbeeld een digitale buurtkrant. ‘Van het een kwam het ander, zoals zo vaak in het leven.’ Ze wist met haar enthousiasme en trouwe inzet veel vrijwilligers en stagiaires aan te trekken bij De Zuidkanter. De krant groeide daarmee uit tot een goed gelezen medium en is inmiddels de enige nog bestaande buurtkrant in Zaandam. Maar ook buiten de stad heeft zij veel contacten. Of het nu de burgemeester van Johannesburg is of de moeder van Michael Dell van de computerhandel, de schrijfster Conny Braam of Freek de Jonge, een oude buurjongen.

Hannie Schaft

Status maakt haar niet uit, zolang je maar een gedeelde interesse hebt en een warm hart. Uiterlijk vertoon maakt op Plekker geen indruk. Met haar werk voor de Hannie Schaft Werkgroep heeft ze er voor gezorgd dat de jaarlijkse herdenking op 8 maart een begrip in de Zaanstreek is geworden. Zij heeft in 1991 het initiatief genomen en 8 maart – Internationale Vrouwendag – gekozen als symbool om de verzetsstrijdster met het rode haar jaarlijks te eren. Later stond ze samen met kunstenares, medeverzetsstrijdster en vriendin van Schaft Truus Menger aan de wieg van de Nationale Hannie Schaft-herdenking.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen