Stiller vliegen maar meer vluchten geen optie voor gehinderden

Foto: Wikimedia / Xlibber

De Maatschappelijke Raad Schiphol in oprichting (MRS) heeft minister Mark Harbers gescheven dat reductie van het aantal vliegbewegingen van en naar de luchthaven ‘onontkoombaar en noodzakelijk’ is. Het effect van vlootvernieuwing op de geluidshinder worct volgens de organisatie van bewoners ‘sterk overschat’.

zieDe MRS reageerde op het consultatiedocument Balanced Approach Procedure Schiphol van het kabinet, met maatregelenpakketten om op korte termijn de geluidsoverlast van het vliegverkeer te verminderen. De MRS concludeert dat het tijd is voor een nieuwe balans tussen vliegverkeer en leefkwaliteit. Voorzitter Eddy van Hijum stelt dat het belang van de gezondheid en de leefkwaliteit van omwonenden moeilijk in geld kan worden uitgedrukt, maar ‘onbetaalbaar’ is.

Steun

De MRS steunt de keuze van het kabinet om Schiphol te laten krimpen naar 440.000 vliegbewegingen. Ook is er steun voor voorstellen om geluidshinder in de nacht verregaand te beperken, maar stillere vliegtuigen zorgen in de praktijk niet voor waarneembaar minder geluidsoverlast, is de waarschuwing. ‘Als stillere, schonere vliegtuigen ertoe leiden dat meer vluchten worden toegestaan of de frequentie toeneemt, dan zal dit niet leiden tot een daadwerkelijke verbetering voor de omwonenden. Krimp is daarvoor echt noodzakelijk,’ aldus Van Hijum.

Aanvullend pakket

Hoewel nieuwe vliegtuigen voorzien zijn van stillere en schonere motoren en de aerodynamica verbeterd is, is gebleken dat deze technische ontwikkelingen niet voldoende zijn om daadwerkelijk een groot positief verschil te maken voor omwonenden. Dit komt voornamelijk door de toename van het aantal vluchten, waarbij de winst die behaald wordt met stillere motoren wordt benut om meer vluchten toe te staan. De MRS adviseert een aanvullend maatregelenpakket, met onder meer een aanscherping van de geluidsdoelen, een verbod op de meest lawaaiige vliegtuigtypes, een nachtsluiting, uitbreiding van de nachtperiode en aanpassing van de vierdebaanregel

De Maatschappelijke Raad Schiphol is in opbouw en kent vanaf 1 juli een nieuwe en definitieve samenstelling. Het voorliggende advies is opgesteld door de huidige bewonersvertegenwoordigers en de Natuur & Milieufederatie Noord-Holland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen