Informatieavonden over nieuwe hoogspanningsmasten

Foto: Pexels

TenneT en het Rijk houden twee informatiebijeenkomsten over een nieuwe bovengrondse 380 kV hoogspanningsverbinding in Noord-Holland, met in het zoekgebied ook Zaanstad. Er komen een webinar op 12 juni (aanmelden kan hier) en een inloopbijeenkomst in Buurthuis de Kolk aan de Klampersstraat in Zaandam, tussen 19:00 en 21:00 uur.

De uitbreiding van het hoogspanningsnet is nodig om knelpunten in het stroomnet te voorkomen en de energietransitie te faciliteren. Deze knelpunten zijn er nu al en nemen tot 2030 sterk toe. De uitbreiding van het hoogspanningsnet lost de knelpunten op 150 kV-niveau in Noord-Holland Noord op, maakt de transportcapaciteit in Noord-Holland Noord toekomstbestendig en er wordt een bijdrage geleverd aan de verduurzaming van de industrie.

 

Het project omvat de aanleg van een nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding naar het hoogspanningsstation Middenmeer150, en ten minste één 380 kV hoogspanningsstation en een 380/150 kV hoogspanningsstation. De nieuwe verbinding wordt aan de zuidzijde aangesloten op een nader te bepalen locatie langs het bestaande 380 kV netwerk, dat van Beverwijk via Oostzaan naar Diemen loopt. Het plan is om in 2025 een voorkeursbeslissing te nemen en in 2029 het projectbesluit te nemen.

Tussen 2031 en 2040 verwacht het Rijk een sterke groei van de windmolenparken op zee. Om elektriciteit van die parken op zee aan land te brengen, wordt gekeken naar locaties in de Kop van Noord-Holland. Voor het transport van elektriciteit afkomstig van zee is een extra lijn van masten noodzakelijk, bovenop de lijn die nodig is om de knelpunten op te lossen. Er is nog niet besloten of er een aanlanding in de Kop van Noord-Holland komt. De minister voor Klimaat en Energie laat onderzoeken wat de ruimtelijke implicaties zijn van een tweede lijn van masten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen