Eigen straatnaam voor Oekraïners in Wormer

Foto: Gemeente Wormerland / Pascal Fielmich

De tijdelijke woonunits aan de Poelweg in Wormer hebben een eigen straatnaam gekregen: De Kleine Braak. Burgemeester Judith Michel – de Jong en de wethouders Jeroen Schalkwijk en Rolf van Wanrooij onthulden het nieuws straatnaambord. Het is de bedoeling dat er begin juli Oekraïense vluchtelingen gaan wonen.

De 32 woonunits die samen 21 woningen vormen zijn nu officieel van een adres voorzien. Op dit moment worden de laatste werkzaamheden afgerond om ze te voorzien van stroom, water, warmte, riolering en internet. Bij het selecteren van de nieuwe straatnaam zijn zowel het Historisch Genootschap van Wormer als de Stichting Historisch Oostknollendam (Shok) geconsulteerd. Uit verschillende inzendingen koos het college van Wormerland voor De Kleine Braak, een voorstel van inwoner Bart van der Laan. De naam werd gekozen voordat hij door de damdoorbraak en overstromingen in Oekraïne een wel heel speciale lading kreeg.

Dijkdoorbraak

De Kleine Braak is een verwijzing naar een dijkdoorbraak tussen het Zwet / de Poel en de Schaalsmeer, honderden jaren geleden. De Schaalsmeerpolder ontstond toen een meertje werd drooggemaakt om te voorkomen dat het water de ringdijk van de banne Wormer zou kunnen beschadigen. Op 15 maart 1633 viel de Schaalsmeer droog, maar in de nacht van 25 op 26 december 1717 brak de Assendelver zeedijk op zes plaatsen door. Doordat de ringdijk langs de Zaan het water niet aankon, ontstond er een groot gat en liep het poldertje onder water.

Het is niet met zekerheid vast te stellen of de Kleine en de Grote Braak in 1717 zijn ontstaan. Vermoed wordt dat de Kleine Braak in de Schaalsmeer tijdens de droogmaking uit een doorbraak van De Poel is ontstaan, terwijl de Grote Braak vermoedelijk is ontstaan tijdens de watersnood van 1825. De Kleine Braak is volgestort met huisvuil en als zodanig op de bodemkaart weergegeven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen