Drugspartner Quincy Promes werd opgepakt in Krommenie

Foto: Wikimedia / Neuroforever

Profvoetballer Quincy Promes (31) is volgens het Openbaar Ministerie een deel van zijn cocaïnehandel kwijtgeraakt, omdat één van de partijen waarin hij investeerde deels is onderschept door de Belgische justitie. Dit bleek vandaag tijdens een eerste zitting in de zaak over internationale drugshandel in de rechtbank in Amsterdam.

De zaak tegen Promes en de 31-jarige medeverdachte Marylio V. uit Purmerend die op  25 april werd opgepakt in Krommenie gaat over de invoer van twee partijen cocaïne via de Westerschelde en de haven van Antwerpen in januari 2020. Bij de eerste partij gaat het om 650 blokken cocaïne van elk een kilo. De tweede partij was volgens het OM ruim 712 kilo. Uit onderschepte en ontsleutelde chats herleidt justitie dat Promes investeerde in een cocaïnetransport en chatte met zogeheten uithalers over het tijdstip van het lossen van de boot en het zoeken van de loods.

Onderschepte berichten

Eén van de uithalers deelde via de chats mee ‘dat er een bak kwijt is’. Promes zou daarop met een aan hem toegeschreven SkyECC-account hebben geantwoord dat hij hoopt dat deze bak alsnog gevonden zal worden, maar als blijkt dat dit niet lukt zou Promes hebben geschreven: ‘Shit man’. Medeverdachte V. zou hebben gereageerd met: ‘dus de helft is safe, risico van het vak’.

Een maand later, in februari 2020, stuurde het Sky-ID van Promes: ‘Ik laat je meteen weten, mijn vorige bevalling was half mislukt. Ze kwamen in twee bakken. Eentje is gevallen eentje is geklemd, en dus me hele winst was door de helft’. De cocaïne zat verstopt in opgestapelde zakken zout. Het ging om 650 blokken, verdeeld over 216 zoutzakken.

Zware mishandeling

Eerder op de dag stond de – afwezige – voetballer terecht voor het mishandelen van zijn neef. Promes zou in de nacht van 24 op 25 juli 2020 op een feest in Abcoude zijn neef in zijn knie hebben gestoken. Het OM verdenkt Promes van zware mishandeling. De rechtbank zou in maart uitspraak doen, maar heropende de zaak in afwachting van extra stukken. De rechtbank doet nu op 19 juni uitspraak. De officier van justitie handhaaft de strafeis van twee jaar cel.

De mishandeling kwam aan het licht omdat de telefoon van Promes werd afgetapt in het onderzoek naar zijn drugshandel. Die tapgesprekken zijn rechtmatig geweest, houdt het OM vol. Advocaat Robert Malewicz bestrijdt dit, omdat uit de recent verstrekte stukken niet zou blijken of alle stukken met meerdere bijlagen aan de rechter-commissaris zijn voorgelegd om toestemming te krijgen voor de taps.

Rusland

Promes voetbalt sinds eind februari 2021 in Rusland. Spartak Moskou betaalde voor hem een transfersom van ongeveer 8,5 miljoen euro aan Ajax. Vanwege de Russische invasie van Oekraïne in 2022 kan Promes het contract eenzijdig opzeggen en Rusland verlaten, maar dat lijkt hij vooralsnog niet van plan

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen