Afspraken over schonere en veiligere bedrijventerreinen

Foto: Ondernemersvereniging Zaanstad Zuid

Er ligt een nieuw convenant ter bevordering van de samenwerking en veiligheid binnen bedrijventerreinen in Zaanstad. De gemeente, de Ondernemersvereniging Zaanstad Zuid (OVZZ) en ATN Beveiliging hebben er voor getekend.

Het Platform Veilig Ondernemen (PVO) Noord-Holland gaat voor OVZZ de behoeften van ondernemers in kaart brengen om maatwerktrainingen en workshops op het gebied van veiligheid te organiseren. Ook de politie, brandweer en de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland hebben daar een belangrijk aandeel in. Het doel van het convenant is om het gebied zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor ondernemers, medewerkers, leveranciers, klanten en andere bezoekers, aldus directeur Rob Smits van OVZZ. Die trok eerder meermalen aan de bel over de verloedering van onder meer de Achtersluispolder.

Communicatie

‘Het convenant beoogt niet alleen het waarborgen van veiligheid, maar ook het verbeteren van de communicatie tussen de betrokken partijen. Dit zal leiden tot een nog effectievere samenwerking en een beter gecoördineerde aanpak van veiligheidskwesties op onze bedrijventerreinen,’ aldus Smits.

‘De ondertekening van het convenant is een belangrijke stap om de samenwerking tussen de betrokken partijen te verbeteren. Met de recente ontwikkelingen rond de plannen voor woningbouw in de Achtersluispolder is duidelijk geworden dat dit specifieke gebied meer aandacht vraagt van de betrokken instanties. Nu de bouwplannen voorlopig van de baan zijn voor wat het zuidelijke deel betreft, is de bewustwording gegroeid en wordt duidelijk dat er meer tijd en energie in het gebied moet worden gestoken. Afgelopen jaar zijn hier al constructieve gesprekken over gevoerd.’

Keurmerk

De eerste verbeteringen zijn dat (verkeers)borden zijn schoongemaakt en er wordt sneller gereageerd bij afvalbijplaatsingen en dumpingen. De komende maanden brengt PVO Noord-Holland via enquêtes in kaart welke behoeften en wensen er rond dit – en andere aandachtsgebieden – zijn. Een belangrijk onderdeel van het convenant is de aanstaande hercertificering van het Keurmerk Veilig Ondernemen, dat eind van dit jaar afloopt. Ook spelen de toenemende risico’s op ondermijnende criminaliteit op bedrijventerreinen een grote rol.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen