Open Dag rioolwaterzuivering HHNK op 24 juni

Foto: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier opent op zaterdag 24 juni tussen 10:00 en 16:00 uur de rioolwaterzuivering in de Beemster voor belangstellenden. Het schap zuivert jaarlijks ongeveer 100.000.000 kubieke meter afvalwater – ruim 464 keer het Afas-stadion in Alkmaar vol met water. Bovendien wint HHNK er grondstoffen uit.

 

Wie nieuwsgierig is naar dat proces krijgt op de Open Dag antwoord op alle vragen in de rioolwaterzuivering aan de Zuiderweg 44 in Zuidoostbeemster. Daar is voor jong en oud van alles te zien en te beleven. Ontdek bijvoorbeel hoe bacteriën worden ingezet om vies water schoon te maken en hoe die eruit zien onder een microscoop. En: hoe haal je energie en grondstoffen uit poep en plas en kan je met gezuiverd rioolwater een Eau de Toilet maken? Hoe kunnen we medicijnresten uit afvalwater halen?

Klimaatneutraal

In 2025 wil HHNK klimaatneutraal zijn. Dit betekent dat het waterschap groene energie volledig zelf opwekt en geen CO2-uitstoot heeft. Om dit te bereiken zijn bij veel rioolwaterzuiveringen zonneweides aangelegd. Het afvalwater wordt tegenwoordig gezien als een bron van nuttige grondstoffen, duurzame energie en schoon water. Er wordt fosfaat en cellulose teruggewonnen en ook energie opgewekt in de vorm van warmte, elektriciteit en biogas. .

De Open Dag is onderdeel van de publiekscampagne Water. Geniet ervan. Zomers genieten veel mensen van water zoals tijdens het zwemmen, kanoën en varen. Dankzij de aanleg van rioleringen en de vijftien rioolwaterzuiveringsinstallaties van HHNK is dit water nu zo schoon. Iedereen kan meehelpen om dat ook zo te houden: ruim zwerfvuil op en spoel geen rommel door het afvoerputje en het toilet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen